mnenj na posebni strani

Kvašeni kostanjevi štruklji

Štruklji z jesenskim pridihom

Sestavine

Testo:

750 g moke

4,2 dag kvasa

50 g sladkorja

20 g soli

2 jajci

100 g masla

4 dl mleka

Nadev:

500 g kuhanega mletega kostanja

300 g sladkorja

2 dl smetane

40 g masla

40 g drobtin

4 jajca

100 g rozin

1 dl ruma

1 dl belega vina

Preliv za štruklje:

80 g masla

80 g drobtin

Postopek

Iz žlice moke, sladkorja, kvasa in 2 dl mleka naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo v skledo ter na sredino naredimo jamico ter posujemo sol po robu sklede. Nato v jamico damo kvasni nastavek, moko in 2 razžvrkljani jajci. Nato dodamo raztopljeno maslo in dobro pregnetemo. Nato pustimo testo vzhajati 1 uro. Nato testo razdelamo na 2 hlebčka in ju vzhajamo še pol ure.

Ko testo vzhaja, naredimo nadev. Rozine skuhamo v rumu in vinu da nabreknejo. Kostanj, sladkor, raztopljeno maslo, drobtine, rozine in tekočino, dve jajci in smetano zmešamo v gladko zmes. Po želji lahko v nadev dodamo tudi med, kavo, cimet, limonino lupino. Namesto orehov lahko uporabimo kakšne druge oreščke…

Namig: ko kupimo rozine jih damo v kozarec za vlaganje in jih zalijemo s ½ belega vina in ½ ruma ter postavimo v hladilnik, da se počasi napijejo tekočine. Najboljše je. da to storimo cca. 2 dni preden jih bomo uporabili.

Testo razvaljamo in namažemo s celim razžvrkljanim jajcem, na testo enakomerno namažemo nadev. Nato testo zavijemo in zavihamo konce. Po želji lahko kuhamo v pomokani krpi v vreli vodi eno uro in vmes enkrat obrnemo. Ali pa kuhamo na sopari eno uro.

Maslo raztopimo in v njem prepražimo drobtine. S tem prelijemo štruklje.

Opombe

Stanka Berce k jedi priporoča Mlado vino

SPONZORIRANO SPOROČILO