mnenj na posebni strani

Lazanja iz palačink

primerna za kosilo ali večerjo

Sestavine

Bešamel omaka:

45 g masla

45 g moke

450 ml mleka

Palačinke:

100 g pšenične moke

2 jajci

300 ml mleka

1 žlica olja

Ostalo:

posebna salama ali šunka

sir

4 jajca

Postopek

V skledo stresemo moko. Na sredini naredimo jamico. V jamico ubijemo jajci ter prilijemo približno 50 ml mleka. Sestavine v jamici pričnemo mešati z ročno metlico ali mešalnikom in med mešanjem postopoma zajemamo moko okoli jamice. Mešamo tako dolgo, da v zmes vmešamo vso moko (po potrebi prilijemo še malo mleka) ter dobimo gladko in gosto zmes brez grudic. Nato med nenehnim mešanjem v tankem curku v skledo počasi vlivamo preostalo mleko. Ko prilijemo vse mleko in dobimo gladko in tekoče testo, prenehamo z mešanjem. Masa mora biti tekoča, vendar ne sme biti vodena. Če je vodena, dodamo še malo moke. Pripravljeno maso pred peko pustimo počivati 15 do 30 minut, da lahko škrobna zrnca v tekočini nabreknejo. Pred peko jo obvezno še enkrat dobro premešamo.

V kozici z debelim dnom na srednji temperaturi stopimo maslo.

Takoj, ko se maslo stopi, v kozico dodamo moko in jo med nenehnim mešanjem pražimo 1-2 minuti, da se svetlo rumeno obarva. V kozico nato začnemo počasi prilivati mleko. Najbolje je, da ga vlivamo kar v sredino kozice, med tem pa nenehno mešamo z ročno metlico, da se nam ne naredijo grudice.

Ko prilijemo vse mleko, omako zavremo, nato jo počasi kuhljamo 10–15 minut, da se zgosti. Med kuhanjem jo mešamo, predvsem po dnu in ob stenah kozice ter pazimo, da se ne prismodi. Ko se bešamel lepo oprime metlice, ob mešanju pa čutimo, da je bolj gost, to pomeni, da je gotov.

Ko imamo vse to pripravljeno, vzamemo stekleno posodo za pečenje v pečici in palačinke ob strani položimo tako, da jo polovica gleda skozi rob, nato položimo eno še na sredino posode. Na to narežemo šunko ali posebno salamo in jo enakomerno razporedimo po palačinkah. Na šunko potem naribamo ali položimo na rezine narezan sir, tako,da je ta komaj pokrita. Na sir polijemo polovico bešamela in vse prekrijemo s palačinkami. Postopek nadeva znova ponovimo. Nato na sredino položimo eno palačinko in z ostalimi palačinkami, ki gledajo skozi rob, pokrijemo ostali del.. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo 15 minut.

Ta čas štiri jajca ločimo rumenjake od beljakov. Pazimo, da rumenjaki ostanejo celi. Beljak spečemo v ponvi, v kateri smo pekli palačinke in ga spečemo kot palačinko. Pazimo, da ostane cel. Po petnajstih minutah lazanjo vzamemo iz pečice, pokrijemo s steklenim pokrovom in hitro obrnemo. Odkrijemo nazaj, tako da lazanja ostane v pokrovu. Na sredino položimo rumenjake in prekrijemo s pečenim beljakom. Naribamo malo sira ter ga nadevamo po robu beljaka. Lazanjo položimo v pečico še za 10 minut. Nato je lazanja pripravljena za serviranje.