mnenj na posebni strani

Rahli skutni njoki z bučno omako

Kulinarično razvajanje

Sestavine

Njoki:

500 g BIO skute Krepko

250 g pirine ali pšenične bele moke

1 jajce

1 čž soli

dodatna moka za pomokanje delovnih površin

1 jž BIO masla Krepko kot preliv za vroče njoke

Bučna omaka:

500 g buče (hokaido, muškatna, želodasta)

1 rdeča čebula

3 stroki česna

2 jž belega vina

ščepec muškatnega oreščka v prahu

sveže dišavnice (rožmarin in žajbelj)

sol, beli poper po okusu

oljčno olje

1,5 dl vode

1 jž BIO kisle smetane Krepko

BIO sir Krpan Krepko za serviranje

Postopek

1. V skledi z ročnim mešalnikom zmešamo skuto, sol in jajce, postopoma dodajamo moko in na roke počasi vmešamo testo. Maso z rokami gnetemo, dokler ne postane prožna in nič lepljiva, po potrebi dodamo še malenkost moke, a le toliko, da se ne lepi več. Testo pustimo počivati približno 10 minut. Pomokamo si delovno površino, maso razdelimo na 4 dele, ki jih s prsti zvaljamo v dolge “klobase”. S hrbtnim delom noža razrežemo “klobase” na 1,5 do 2 cm dolge njoke in jih previdno prestavljamo na pomokano desko ter pazimo, da se pri tem med seboj ne dotikajo. Tako jih pustimo, dokler ne pripravimo omake.

2. Medtem pripravimo omako! Poljubno bučo očistimo, odstranimo semena, olupimo (vse, razen hokaido vrste, ki je ni potrebno lupiti), razrežemo na kocke. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. V vnaprej segreto ponev kanemo oljčno olje, dodamo čebulo, ko rahlo postekleni, dodamo bučo, česen in belo vino. Sveža zelišča očistimo, nasekljamo (zadostuje 1 manjša vejica rožmarina in 2-3 listki žajblja) in dodamo jedi. Muškatni orešček nastrgamo v omako, dodamo sol in po želji beli poper. Dodamo 1,5 dl vode. Omaka mora ostati gosta in kremasta, zato vode dodamo le 1,5 dl, toliko da se buča v njej lepo razpusti. Kuhamo 15 minut, toliko da je buča popolnoma zmehčana. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom, mešamo toliko, da je omaka popolnoma gladka, vmes dodamo še kislo smetano. Omako takoj pokrijemo.

3. Nadaljujemo s kuhanjem njokov. Večji lonec z vodo pristavimo na kuhalnik, vodi dodamo sol (1 žlico). V vrelo vodo previdno s pomokane površine prestavimo njoke in jih na zmerni temperaturi kuhamo 7 do 8 minut (vsi morajo priplavati na površino in se tam še kuhati naprej). Ko so kuhani, jih s penovko poberemo iz vode, zložimo v kozico in zabelimo z maslom. Rahlo jih pretresemo in ne mešamo. Zatem čez njoke prelijemo vročo bučno omako in pustimo, da se jedi med seboj povežeta. Naribamo sir, ki ga dodamo, ko jed že serviramo na krožnike. Za ljubitelje močno aromatičnih jedi lahko na koncu dodamo še nekaj svežega rožmarina in belega popra.

Dober tek!

Opombe

Več zanimivosti o skuti v članku >> Skuta naj zaseda pomembno mesto v dnevnem jedilniku

Recept je pripravila Mlekarna Krepko. Izvirni recept lahko najdete na tej povezavi.

SPONZORIRANO SPOROČILO