mnenj na posebni strani

Rahel slan zavitek z rikoto in veliko koprivo

Kuhajmo z divjimi rastlinami

Sestavine

Za tanko vlečeno testo:

500 g bele pšenične moke

4 jž stopljenega BIO masla Krepko za testo

1 jž stopljenega BIO masla Krepko za premaz testa

300-320 ml tople vode

1 čž soli

Za koprivno-rikotin nadev:

200 g mladih listkov velike koprive

400 g rikote Fitness cheese Krepko

200 g BIO kisle smetane Krepko

100 g mladega sira v slanici BIO Notranjska kajla Krepko

1 čž koruznega zdroba

2 stroka česna

4 jajca

1 čž soli

1 ščepec mletega belega popra

50 g stopljenega BIO masla Krepko za preliv

1 jž BIO masla Krepko za premaz pekača

Za okrasitev:

drobnjak ali druga sveža zelišča

Postopek

1. Najprej pripravimo vlečeno testo:

V manjši kozici raztopimo maslo in pustimo, da se ohladi. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo luknjo in vanjo dodamo sol, stopljeno maslo in malo tople vode. Testo gnetemo in vodo dodajamo postopoma. Od moke je odvisno, koliko vode potrebuje, zato nikakor ne vlijemo 300-320 ml tople vode naenkrat! Počasi zmešamo in zgnetemo testo, da ostane nekoliko trše. Zmes za testo razdelimo na tri enake dele, vsak tehta približno 270 g, položimo na pomokano površino in pustimo počivati vsaj 30 min. Kepe testa premažemo s stopljenim maslom ali oljem, da se povrhu ne naredi skorja. Nato vsak del zmesi ponovno in dobro ugnetemo, da dobimo gladko testo. Vsak del najprej na pomokani površini razvaljamo in nato še ročno razvlečemo, da je testo čim tanjše. Odebeljene okrajke porežemo z nožem.

2. Nato pripravimo nadev:

Koprivine listke očistimo, na hitro pokuhamo (ne več kot 5 min.) in dobro odcedimo. Ohlajene na grobo nasekljamo. Rikoto in mladi sir s prsti močno razdrobimo, jajca pa razžvrkljamo. Dodamo kislo smetano, sol, poper in koruzni zdrob. Zmes za nadev z električnim mešalnikom dobro zmešamo, na koncu dodamo še koprivo in stisnjen česen.

3. Zatem pričnemo z zvijanjem:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pripravimo velik pravokoten pekač notranjih dimenzij približno 30 x 35 cm. Pekač dobro namažemo z maslom. Nadev razdelimo na tri enake dele. Iz vsakega dela testa in nadeva bomo pripravili en zavitek. Tretjino vsakega razvaljanega testa namažemo s stopljenim maslom (½ po testu pred nadevom, ½ pa po površini) in nato s koprivinim nadevom. Testo s pomočjo prta (ali na pomokani površini in podlogi za valjanje) zvijemo v zvitek, ki ga položimo v pekač. Enako pripravimo preostala zavitka, na koncu vse zavitke po površini premažemo še s stopljenim maslom. Če nimamo izkušenj z valjanjem in zvijanjem vlečenega testa, uporabimo manjši pekač, tokrat ni potrebno testo valjati tako tanko. Če lahko testo zvaljamo zelo tanko, uporabimo pekač priporočene velikosti. Namesto zavitka lahko pripravimo tudi zloženko in se tako izognemo zvijanju (1 plast testa, 1 plast nadeva, na vrhu je vedno testo).

4. Rahel slan zavitek z rikoto in veliko koprivo pečemo na srednji višini pečice 45-50 min. pri 180 stopinjah, klasičen način peke. Ko je pečen, ga lahko okrasimo in potresemo s svežim drobnjakom ali sezonskimi zelišči.

Dober tek!

Namig: Kot prilogo lahko pripravimo solato, ki jo po okusu obogatimo z divjimi zelmi, npr. navadnim regratom (Taraxacum officinale), krompirjevko ali smrdljivko (Aposeris foetida), navadno kislico (Rumex acetosa), navadno regačico (Aegopodium podagraria) ali navadno zvezdico (Stellaria media).

Na enak način lahko zavitek pripravimo tudi s skuto in z njo zamenjamo rikoto.

Opombe

Več zanimivosti o rikoti v članku >> Rikota ‘Fitness cheese’

Več zanimivosti o skuti v članku >> Skuta naj zaseda pomembno mesto v dnevnem jedilniku

Recept je pripravila Mlekarna Krepko. Izvirni recept lahko najdete na tej povezavi.

SPONZORIRANO SPOROČILO