mnenj na posebni strani

Zrezki v sirovi omaki s šampijnoni

enostaven recept za zelo okusno omako iz gorgonzole in šampinjonov

Sestavine

500 g rjavih šampinjonov

500 g piščančjih zrezkov (puranjih/svinjskih)

3 čebule

2 stroka česna

150 g gorgonzole dolce (ali 150 g goude oz. drugega podobnega sira, za blažji okus oz. če gorgonzole nimate pri roki)

2 zvrhani žlički moke

vrela voda (0,5 l oz. po občutku)

žlica kisle smetane

4 žlice sladke smetane

sojina omaka

Za marinado zrezkov:

gorčica

poper

sol

česen v prahu

olje

Priloga: pire krompir/polenta...

Postopek

Zrezke najprej damo v marinado za vsaj 30 minut (še bolje, če pripravimo že prejšnji dan in pustimo čez noč v hladilniku). Zrezek zelo na tanko premažemo z gorčico, posujemo s česnom v prahu, popramo, posolimo in naoljimo.

Šampinjone operemo in sesekljamo na manjše koščke. Ponev naoljimo in marinirane zrezke popečemo najprej na višjem ognju do zlato-rjave barve, nato ogenj znižamo na minimum in se lotimo sesekljanja čebule. Vse 3 čebule olupimo in sesekljamo na čim manjše koščke. Zrezke nato odstranimo iz ponve na krožnik in v ponev stresemo čebulo. Popražimo jo do zlato-rjavega, nato dodamo sesekljane šampinjone, pokrijemo ter vsake toliko premešamo. Šampinjoni morajo spustiti vodo in se dušiti v lastnem soku, dokler ga skoraj ne zmanjka.

Če delate z gorgonzolo: zrezke vrnemo v ponev. Dodamo sladko smetano in gorgonzolo. Ko se gorgonzola lepo raztopi, zalijemo z vrelo vodo, dodamo sesekljan česen in pustimo, da se malo pokuha, občasno premešamo. Na koncu omako zgostimo - 2 zvrhani žlički moke zmešamo z malo hladne vode do gladkega, da ni grudic, dodamo v omako in premešamo. Dodamo še žlico kisle smetane. Poskusimo slanost omake, če je premalo slana, dodamo še malo sojine omake. Tisti, ki imate radi pikantno, lahko še dodatno poprate. Če je pregosta, dolijemo vodo oz. če je preredka, še malo zgostimo z moko.

Če delate z gaudo oz. drugim podobnim sirom: zrezke vrnemo nazaj v ponev in dodamo še sladko smetano. Zalijemo s cca. pol litra vrele vode, dodamo sesekljan česen in pustimo nekaj časa na nizkem ognju. Nato 2 zvrhani žlički moke zmešamo z malo hladne vode do gladkega, da ni grudic, dodamo v omako in premešamo. Ko se omaka zgosti, dodamo še kislo smetano in na kocke narezan sir ter občasno premešamo (zelo pomembno je, da sir dodamo šele za moko, kajti moka povzroči, da se sir lepo raztopi v omaki in se ne vleče!). Omako poskusimo, v kolikor je premalo slana, dodamo še sojino omako. Tisti, ki imate radi pikantno, lahko še dodatno poprate. Če je pregosta, dolijemo vodo oz. če je preredka, še malo zgostimo z moko. Omaka je nared, ko je sir popolnoma raztopljen.

Poleg postrežemo poljubno prilogo, ki nima preveč močnega okusa - pire krompir, polenta, kuskus...

Opombe

Omako lahko uporabimo tudi za čez testenine, pri tem izpustimo meso in dodamo mogoče malo manj vode.