mnenj na posebni strani

Kmečki krofi

različica klasičnih dunajskih krofov, katerim pravijo bauerkrapfen. So zelo enostavni za pripravo, z lepim videzom in izjemno okusni.

Sestavine

500 g mehke moke

2,5 dl mleka

3/4 žličke soli

zavitek kvasa (42 g)

50 g sladkorja

1 vanilin sladkor

3 rumenjaki

1 celo jajce

6 žlic olja

zamašek ruma

limonina lupinica

pomarančna lupinica

sok 1/2 pomaranče

Postopek

V mlačnem mleku raztopimo kvas z dvema žličkama moke in žličko sladkorja ter premešamo. Vzhajamo 10 minut.

Medtem z električnim mešalcem močno zmešamo rumenjake s sladkorjem in vanilinim sladkorjem. Dodamo sol, olje, rum, pomarančni sok in 1 celo jajce, dobro stepemo. Presejemo moko, naredimo vdolbino in prilijemo kvasec in jajčno zmes. Z električnim mešalcem stepamo vsaj 10 minut, lahko tudi ročno ali z gnetilcem. Po potrebi dodajamo moko in mlačno mleko, da dobimo mehko elastično testo, ki odstopa od sklede. Iz testa oblikujemo kroglice približno 60 g težke, polagamo jih na pomokan peki papir in pokrijemo s prozorno folijo, vzhajajo naj na toplem 1 uro.

Lepo narasle kroglice razvlečemo od sredine navzven, tako da ostane na zunaj debel rob, znotraj pa tanjša sredina, kot pri pizzi.

Krofi se pečejo v olju segretem na 160 stopinj. Polagamo jih s trebuščkom navzdol in z obeh strani ocvremo do zlato rumene barve. Se tople nadevamo v vdolbinico z marmelado ali poljubnim nadevom. Posipamo s sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Lepi. In gotovo tudi dobri. / mamamia