mnenj na posebni strani

Orehova potica po receptu moje mame

tradicija ostane najboljša

Sestavine

Testo:

600 g gladke moke

200 g ostre moke

4 rumenjaki

80 g sladkorja

80 g margarine

41 g kvasa ( 1 kocka)

400 ml mleka

1 vanilin sladkor

50 ml ruma

nastrgana limonina lupinica

ščepec soli

 

Nadev:

800 g orehov

200 g sladkorja

200 ml mleka

100 ml ruma

100 ml smetane za stepanje

2 vanilina sladkorja

nastrgana limonina lupinica

100 g namočenih rozin

Postopek

Najprej razdrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja, eno žlico moke in mleko. Vse to vzamemo pri sestavinah za testo, razmešamo in pokrijemo, da se kvas aktivira. Med tem časom segrejemo ostalo mleko in margarino ter dodamo sladkor, vanilin sladkor in rum. Ko se kvas aktivira, ga dodamo v moko, ki smo jo prej skupaj premešali in zraven dodamo mokre sestavine ter limonino lupinico in rumenjake. Testo zamesimo na roke in ga pustimo pokritega, da vzhaja 45 minut.

Med tem časom naredimo nadev za potico. Mleko segrejemo, da je mlačno, ga prelijemo čez orehe in dodamo vse ostale sestavine. Vzhajano testo malo premesimo, ga razdelimo na dva dela. Nato testo razvaljamo, ga namažemo s filo, potresemo namočene rozine ter na trdno zavijemo in damo v pekač velikosti 34 x 22 cm. Testo prepikamo, postopek ponovimo in ponovno pustimo, da testo vzhaja pokrito 30 - 45 minut.

Vzhajano potico premažemo z raztopljenim maslom, vendar pazimo, da ne premažemo luknjic, ki smo jih predhodno naredili. To pa zato, da ne bo odstopala skorja, ko bo potica pečena. Pečemo jo 10-15 minut na 220 stopinjah, nato zmanjšamo na 180 stopinj in jo pokrijemo s folijo ter pečemo 30- 35 minut.

Pečeno potico ohladimo in jo potresemo z mletim sladkorjem.