mnenj na posebni strani

Hokaido panettone na hitro

Panettone malo drugače

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

770 g bele moke

180 g kisle smetane

100 g pireja hokaido buče

85 g mleka

70 g sladkorja

60 g masla

3 jajca

2 mali žlički soli

150 g rozin

50 g kandirane limone

Jajce za premaz

Postopek

Bučo pečemo v pečici toliko časa, da se zmehča in izhlapi odvečna voda. Pečeno bučo zmečkamo in ohladimo.

V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo z moko in prilijemo mleko, v katerem smo raztopili kvas Fala, dodamo sladkor, jajca in kislo smetano ter pire buče. Premešamo in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo počasi, nato vsaj 10 minut na najvišji hitrosti. Pred koncem vmešamo še rozine in kandirano sadje.

Gladko vmešano testo v posodi pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati. Čez pol ure ga razvlečemo tako kot je običaj pri peki kruha (testo primemo na eni strani posode in ga nežno povlečemo navzgor in preložimo preko testa, ki je ostal v posodi. Tako ga razvlečemo z vseh štirih strani – vsakič posodo za četrtino obrnemo, če je treba naredimo dva kroga – toliko časa, da začutimo, da postaja testo bolj uporno – s tem smo okrepili glutenske vezi). Postopek še dvakrat ponovimo na pol ure; medtem bo testo vedno bolj vzhajalo. Po tretjem postopku »povleči in prepogni« pustimo testo zadnjič vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na gladek pult in ga s pomočjo pekovske lopatke razdelimo na dva do tri dele, s pomočjo lopatke oblikujemo vsak kos v kroglo, to pa položimo v pomaščen model ali karton za panettone. Panettone pustimo vzhajati.

Vzhajan panettone prestavimo v vročo pečico Pečemo ga približno 35 minut na 200 °C.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO