mnenj na posebni strani

Vegetarijanske dolme

vegetarijanske dolme z vinskimi listi

Sestavine

40-60 blanširanih vinskih listov (glej opombo)

4 stroki česna

200 g riža za rižoto

pest zdrobljene posušene mete ali pest nasekljane sveže mete

šopek nasekljanega svežega kopra

2 večji čebuli

400 g pločevinka olupljenih paradižnikov (celih ali v koščkih)

5 bio limon

1 kocka zelenjavne osnove

500 ml vode

olivno olje

sol

poper

nepregorna posoda (s pokrovom) premera 20 cm

Postopek

Česen in čebulo nasekljamo in ju popražimo na žlici olja dokler se ne zmehčata.

Dodamo paradižnik iz pločevinke in kuhamo 3 do 5 minut. V primeru, da smo dodali cel paradižnik, ga s kuhalnico nežno razkosamo.

Paradižniku dodamo riž, 400 ml vode in zelenjavno kocko. Kuhamo 10 - 15 minut, dokler notranjost riža še ni popolnoma skuhana (malo manj kot al dente). Če se riž preveč zgosti, med kuhanjem dodamo preostali del vode in pogosto dobro premešamo.

Medtem, ko se riž kuha, limone narežemo na polcentimetrske rezine. Kupljene vinske liste namočimo v mrzli vodi in jih po nekaj minutah odcedimo in osušimo. S tem odstranimo odvečno sol. Vinske liste, ki smo jih blanširali sami, odcedimo, ohladimo in osušimo. Na drobno nasekljamo šopek kopra in pest mete. V primeru, če uporabimo posušeno meto, jo zdrobimo.

Riž odstavimo z ognja in mu dodamo meto in koper. Solimo in popramo po okusu. Premešamo in pustimo, da se deloma ohladi.

Nepregorno posodo (z nepregornim pokrovom) namažemo z olivnim oljem. Dno pokrijemo s plastjo limoninih rezin, ki jih pokapamo z žličko olivnega olja.

Vinske liste, ki nimajo večjih lukenj, na krožniku razprostremo s pecljem proti sebi. Žličko in pol mase po dolgem položimo na sredino vinskega lista pravokotno na pecelj. Levo in desno stran vinskega lista prepognemo čez oba konca riža. Spodnji del lista (del s pecljem) položimo čez riž in ga z rahlim pritiskom zvijemo, dokler ne zvijemo tudi konice vinskega lista. Dolmo med zvijanjem oblikujemo v 7 cm dolg in 2 cm debel zvitek.

Dolme v enojni plasti sproti na gosto polagamo na sloj limon. Temu zopet sledi plast limoninih rezin in dolm dokler nam ne zmanjka riža. Zgornjo plast dolm pokrijemo z rezinami limon in z 2-3 plastmi vinskih listov. Pokapamo z olivnim oljem ter pokrijemo z nepregornim pokrovom.

Dolme v pečici pečemo 45 do 60 minut pri 180-200 stopinjah. Odstranimo zgornje vinske liste in postrežemo z jogurtom.

Opombe

Neškropljene vinske liste lahko blanširamo tudi sami. Vinskim listom odrežemo peclje in jih eno minuto blanširamo v vreli vodi. Odcedimo, osušimo in po potrebi zamrznemo do uporabe.

Posušena meta dolmam doda več okusa v primerjavi s svežo meto. Rižu lahko po želji dodate več mete.