mnenj na posebni strani

Potica z meliso

poletna potica z meliso, ki jo je na vrtu vedno preveč

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke

120 g kisle smetane

220 g mleka

180 g stopljenega masla

70 g sladkorja

3 rumenjake

2 žlici ruma

2 mali žlički soli

Nadev:

šopek melise - lističi

200 g mleka

140 g sladkorja

60 g masla

3 zvrhane žlice moke

4 jajca

3 beljake

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mleku. V posodo odmerimo sol, moko, primešamo vse ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo ohlajeno stopljeno maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Na maslu prepražimo moko, ki se ne sme obarvati. Med mešanjem postopno dodajamo hladno mleko in kuhamo tako dolgo, da se zgosti. Zmešamo jajca in beljake s sladkorjem in jih primešamo gosti zmesi ter mešamo tako dolgo, da jajca zakrknejo in dobimo mazav nadev. Ohladimo. Lističe melise nasekljamo in jih primešamo hladnemu nadevu.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut.

Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 180 stopinjah; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo stresemo iz modela na desko in ohladimo do konca.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO