mnenj na posebni strani

Pita/žar kruh

Idealna priloga za piknik

Sestavine

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

1 suho kislo testo Fala

700 g bele moke

480 g vode

5 žlic oljčnega olja

2 mali žlički sladkorja

2 mali žlički soli

Postopek

V posodo odmerimo sol, dodamo moko in ji primešamo kislo testo Fala. Od cele količine vode vzamemo lonček in v njej raztopimo kvas Fala. Prilijemo ga k moki, dodamo sladkor in zamešamo testo. Postopno dodajamo vso vodo, proti koncu mešanja še olje. Najprej mešamo počasi, na koncu na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se med prsti ne trga.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure. Nato ga stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo in razdelimo na majhne koščke, težke cca 100 g. Iz vsakega oblikujemo kroglico, jo položimo na pomokano desko in pokrijemo. Ko smo oblikovali vse kroglice, vse z dlanjo rahlo sploščimo in jih pustimo še nekaj minut vzhajati. Zatem vse kroglice razvaljamo čim bolj na tanko in jih zložimo na rahlo pomokano krpo in pokrijemo.

Zatem močno segrejemo ponev ali žar in nanjo položimo posamično pito oziroma toliko teh, kot je prostora v ponvi ali na žaru. Pečemo jih na vročem ognju toliko časa, da se pite lepo napihnejo, nato jih obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Pečene zložimo na krožnik/pladenj, pred serviranjem pa prerežemo na pol – zračni mehur razdeli notranjost, tako da dejansko prerežemo le zunanji rob pite, notranjost pa je že votla. Napolnimo jo s poljubnim nadevom in dobrotami z žara.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO