mnenj na posebni strani

Domača torta kinder paradiso

moja različica priljubljenega peciva kinder paradiso.

Sestavine

Biskvit:

4 jajca (sobna temperatura)

1 vanilin sladkor

1 ščepec soli

150 g sladkorja

75 g koruznega škroba

75 g moke (lahko namenske za pecivo, lahko pa tudi tip 500)

Krema:

100 g smetane za stepanje

100 g rastlinske smetane

60 g kondenziranega mleka

Kondenzirano mleko:

150 g mleka, 3,5 % m. m.

150 g sladkorja

2,5 g koruznega škroba

½ vrečke vanilina

sladkor v prahu za posip

Postopek

Priprava biskvita:

Najprej z maslom namažemo pekač (okrogel – 24 cm) in ga obdamo s papirjem za peko.

Potem jajca, vanilin in sol stepamo cca. 15–20 minut (hitrost ročnega mešalnika 3). Postopno, v več delih, dodajamo sladkor. Stepanje končamo, ko je masa res dobro stepena; z žličko vzamemo malo mase in jo nato spustimo na ostalo maso, če ostane sled, je masa pripravljena.

V maso nato dodamo presejano moko in škrob ter ju počasi vmešamo s kuhalnico oz. spatulo (lopatico). Mešamo počasi, od spodaj navzgor in pazimo, da se masa ne sesede. Ko so vse sestavine res dobro zmešane, testo vlijemo v pekač in ga poravnamo s spatulo (ne stresati pekača, ker se tako masa sesede). Pečemo na najnižjem nivoju v predhodno ogreti pečici na 160 stopinj cca. 50 minut. Ko je biskvit pečen, ga takoj vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi v pekaču. Potem ga vzamemo iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Priprava kreme:

Za pripravo kreme potrebujemo kondenzirano mleko, ki ga pripravimo tako, da mleko, ki je na sobni temperaturi, zlijemo v posodo (mora biti malo večja, ker bo zmes narasla med vretjem) in dobro vmešamo presejan škrob. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Postavimo na ogenj in pustimo, da se počasi segreva. Medtem zmešamo vanilin in sladkor in vse skupaj stresemo v mleko. Ko začne mleko vreti, zmanjšamo ogenj na minimum. Vreti mora od 20 do največ 25 minut. Vmes mešamo. Ko se začne zmes nabirati na robu posode, je pripravljena. Ni treba, da je takoj zelo gosta, ker se bo še dodatno zgostila, ko se bo ohladila. Počakamo 5 minut, da se nekoliko ohladi, nato mleko prelijemo v steklen kozarec za shranjevanje. V receptu ga uporabimo, ko je čisto hladno. Ostanek kondenziranega mleka uporabimo v 15 dneh, če pa želimo, da traja dlje, ga dobro zapremo in pasteriziramo v vodni kopeli.

60 g kondenziranega mleka zadržimo na strani za pripravo kreme. Pustimo, da se čisto ohladi, in ga nato damo v hladilnik, da bo res mrzlo. Medtem v skledi združimo obe smetani in stepamo. Ko je smetana čvrsta, tako da lahko obrnemo skledo in ne pade ven, počasi primešamo hladno kondenzirano mleko. Pazimo, da se smetana ne sesede. Pokrijemo s folijo in shranimo v hladilniku.

Sestavljanje torte:

Biskvit enkrat prerežemo, spodnji del premažemo s kremo, nanjo položimo zgornji del biskvita in torto po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu. Torto postavimo v hladilnik; najbolje, če jo naredimo en dan prej in jo čez noč pustimo v hladilniku.