mnenj na posebni strani

Pasteis de nata - Portugalska sladica - Pasteis du Belem

slastni grižljajčki, ki se topijo v ustih.

Sestavine

2 zavojčka listnatega testa

0,3 dl mleka

0,2 dl sladke smetane

275 g sladkorja

2-3 žlice Gustina (ali Maisena tj škroba)

ščepec soli

1 žlica masla

1 jajce

5 rumenjakov

1 zavojček vanilijevega sladkorja

cimet za posipanje

poljubno: sladkor v prahu za posipanje

Postopek

Pečico segrejemo na 225 do 250 stopinj. Listnato pecivo rahlo razvaljamo in narežemo na koščke. Obložimo vdolbine v obliki muffinov. Na sredini pustimo prazno.

Zmešamo moko, sladkor in sol. V lonec damo mleko in sladko smetano z maslom ter segrejemo. Ko mleko skoraj zavre, dodamo moko ob močnem mešanju (jaz ponavadi zmešam skupaj z malo mleka kot za puding in vlivam počasi v mleko). Na kratko zavremo, ves čas mešamo, odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Rumenjake ter vanilijev sladkor enega za drugim vmešamo v mleko in dobro premešamo. Vso zmes vlijemo v kalupe in pečemo v pečici približno 8-10 minut. Za peko zmesi ne traja predolgo. Površina kolačkov naj bo temno rjava, lisasta. Po želji lahko postrežete s cimetom in po želji potresete s sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Spomnim se tele sladice iz Belema, imam pa pripombo: v receptu je napisano 3 rumenjake in rumenjate in vanilijev sladkor.... Ne razumem tega dela. Je bilo morda mišljeno jajce in 5 rumenjakov, ali kaj drugega? Morda pa nisem dovolj dobro prebrala... / 1darja

3. kot tretjič. ;) / terremotto

Najbrž je pod 3. kot tretjič namesto še enih rumenjakov mišljeno jajce lp / mišzmoke

Sem popravila, čakam na pregled. 3.- kot tretjič in nič drugega, rumenjaki pa so se enkrat preveč pojavili. / terremotto