mnenj na posebni strani

Enostaven kruh

skoraj brez gnetenja

Sestavine

450 g moke (meni je vsec kombinacija 50g pirine polnozrnate +100g krušne+300g bele)

2 žlički soli

3 žličke sladkorja

1/4 žlička suhega kvasa

1 žlica olivnega olja

330 ml tople vode

Postopek

V posodo nalijemo vodo, dodamo kvas, sol, sladkor in olje ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo še moko in s kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo enotno maso, nato pa še malo (kar s kuhalnico) pognetemo, cca 2 minuti. Testo je še vedno lepljivo, kar je prav (ne dodajaj moke).

Posodo neprodušno zapremo in pustimo, da vzhaja 8-16 ur.

Pomokamo delovno površino in podrzamo testo iz posode. Testo je še vedno lepljivo, zato ga rahlo pomokamo še po vrhu, nato ga zložimo "samega vase" (z leve, z desne, z vrha, od spodaj) in ga obrnemo tako, da je "ta lepa" stran na vrhu. Malo ga še zavrtimo med dlanmi, da dobimo lep hlebček. Nato ga damo v posodo na peki papir, spet neprodušno pokrijemo in pustimo vzhajati se 3-4 ure.

Malo prej segrejemo pečico vključno s pekačem oz. šamotno ploščo na 230 stopinj, na dno pa damo še posodo z vodo.

Ko je pečica segreta, kruh še zarežemo, malo pomokamo in damo peči s peki papirjem vred na vročo površino za 35 minut (sama ga pokrijem še s peki papirjem, da se na vrhu ne zažge).

Po 35 minutah preverimo, če je pečen, tako, da potrkamo po spodnji strani kruha. Če zveni votlo, je pečen, v nasprotnem primeru ga damo še za kakih 7 minut v pečico in zopet preverimo. Ohladimo ga na rešetki.

Dober tek!