mnenj na posebni strani

Čokoladni kolostrum cookie-ji

za lastnice/ke koz, kam s kolostrumom v sezoni kozličkov, če pri vas prav tako nihče ne mara pečenega.

Sestavine

0,5 l prvega mleka koz (kolostrum)

3 žlice rjavega, neprečiščenega sladkorja

3 žlice navadnega sladkorja

2 žlici kakava (grenkega)

125 g masla (polovica zavitka)

1 vanilijev sladkor

1 pecilni prašk

ščep soli

8 - 12 žlic moke (po potrebi)

350 g temne čokolade

150 g orehov

Postopek

Svež kolostrum zavremo na štedilniku ob stalnem mešanju z metlico. Ko začne vreti, se bo nenadoma zgostil, kot jogurt.* Odstavimo in v še vroče vmešamo maslo, kakav in vse tri vrste sladkorja. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato vmešamo še sol, pecilni prašek in toliko moke, da dobimo mehko testo.**

Testo za pol ure postavimo v hladilnik in ta čas grobo nasekljamo čokolado in orehe. V hladno testo vmešamo/vgnetemo orehe in čokolado. Izoblikujemo kroglice, jih položimo na s peki papirjem obložen pekač, ter jih nekoliko sploščimo z vilicami.***

Pečemo na 180 stopinjah po 15 minut.

Opombe

-----

*Pogosto se zgodi, da nastanejo majcene grudice, sploh če preveč segrevamo. Brez skrbi - okus je še vedno po mleku in to ni skuta. Ko se vmeša moka, se razgradijo.

** Moke dodamo toliko, da se ne lepi več na žlico. Preveč, in postanejo trdi kot kamen.

*** Velikost piškotov je čisto po želji - lahko so tisti gromozanski desertni, ki jih pogosto najdemo v kavarnah zraven briošev, lahko majceni čajni piškotki, v vsakem primeru naj bodo debeli vsaj za prst.

V teh piškotih ni jajc. Testo je surovo nekoliko elastično, pečeni pa morajo biti rahli in drobljivi. Vanje lahko poleg čokolade dodamo vse mogoče, razne oreščke, suho sadje, itd.