mnenj na posebni strani

Pustni krofi

obvezna sladica v pustnem času v še eni izvedbi

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

700 g bele moke (Zlata Mlinotest)

220 g kisle smetane

120 g mleka

70 g sladkorja

50 g masla

6 rumenjakov

4 žlice ruma

2 mali žlički soli

1 pecilni prašek

limonina lupinica

 

marmelada, sladkor za posip

Postopek

Moko presejemo, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode. Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo dobro uro, da vzhaja.

Vzhajano testo stresemo na pult in pregnetemo ter oblikujemo valj. Razrežemo ga na približno 80 g težke kose, vsakega pa nato v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladke kroglice. Kroglice zložimo na krpo, prekrijemo s prtom in pustimo vzhajati.

Vzhajane položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in cvremo približno tri minute na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko; pazimo, da ni olje prevroče. Ko se obarvajo, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani do konca ob odkriti posodi.

S penovko poberemo pečene krofe iz posode, pustimo nekaj minut in pustimo, da vročina do konca prodre do sredine. Nato jih napolnimo z marelično marmelado, povsem ohlajene posujemo z mletim sladkorjem.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO