mnenj na posebni strani

Jabolčna pita malo drugače

Sestavine

Testo:

300 g moke

200 g surovega masla

175 g sladkorja

1 jajce

nastrgana lupinica 1 limone

Nadev:

1 kg kislih jabolk

sok 1 limone

50 g rozin

50 g sladkorja

1/2 žličke cimeta

+

2 jajci

3 žlice mleka

1 žlica sladkorja

1/2 vanilijevega pudinga v prahu

Postopek

Testo:

Moko presejemo in vgnetemo maslo, sladkor, jajce in limonino lupinico. Testo zavijemno v folijo in damo v hladilnik za cca. 2 uri, da se navzame limonine arome.

Med tem olupimo jabolka in jih narežemo na majhne koščke (kocke). Polijemo jih s sokom 1 limone, dodamo rozine, sladkor in cimet. Vse skupaj premešamo.

Testo lahko razvaljamo ali pa si pomagamo kar s prsti. Tortni model namažemo z maslom in ga obložimo s testom. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami. Nato v model stresemo še jabolka z vsem dodanim.

Nazadnje razžvrkljamo 2 jajci, dodamo mleko sladkor in puding. Vse temeljito premešamo in s tem polijemo po jabolkih. Na vse to položimo še mrežo, ki jo naredimo iz preostalega testa.

Pečemo 50-60 min (180-190 C). Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v modelu. Čim manjkrat jo prelagamo, ker je zaradi teže jabolk krhka. Najboljša pa je šele naslednji dan, ko testo vpije še malo soka jabolk in testo zadiši po limonici.

Ni tako dolgotrajno in zahtevno kot izgleda, zraven pa lahko tudi improvizirate z raznimi dodatki. Če se testo ne bo dalo valjati, naj vas ne skrbi, pomagajte si s prsti!

Pa slasten tek vam žeim!

Mnenja o receptu

Pito sem pripravila danes in je res nekaj posebnega. Z delom ni tako veliko dela. Res okusna sladica. / TIUBA

Svetujem da pito pustite stati čez noč pokrito s krpo v vrečki. Tako bo testo dobilo dodaten okus limonine lupinice in se bo navzelo jabolčnega soka. Res lepo zadiši. Lepe praznike! Sabina /

Meni se zdi, da je imela pita precejsen okus po limoni. Verjetno bi bil sok pol limone dovolj. Tudi preliv iz jajc in pudinga bi se dalo izpustiti. Naredi sladico le bolj kaloricno. Jabolka so dovolj socna. V Nemciji poznan Streuselapfelkuchen ali v Angliji poznan Apple crisp ima po jabolkih posuto zmes iz moke, sladkorja in masla. Tako dobi sladica hrustljavo skorjico. / irencat

G. Irena, ta sladica se pa potem ni bi imenovala "jabolčna pita malo drugače" ampak"Streuselapfelkuchen". Lep pozdrav / iri

Super odlično! / janja512

Pita je odlična, gostje so jo hitro pojedli in pohvalili. / simonasovre