mnenj na posebni strani

Kostanjeva rolada

Rolada polnega kostanjevega okusa v kombinaciji s čokolado.

Sestavine

Testo:

5 jajc

110 g sladkorja

120 g kostanjevega pireja

1 polna žlica grenkega kakava

1 žlica moke

cca. 1/4 žličke sode bikarbone ali pol žličke pecilnega praška

1 žlica ruma

Nadev:

250 - 300 g kostanjevega pireja

80 g sladkorja v prahu

250 g mascarpone sira

0,5 dl sladke smetane

1 žlica ruma

Čokoladni obliv:

200 g temne čokolade

1 dl sladke smetane

Postopek

1. Skuhamo kostanj ter ga olupimo (ali pa kupimo že kuhan kostanj). Za pripravo pireja sem uporabila stiskalec česna, za katerega sem ugotovila, da je za to opravilo super pripomoček.

2. Pripravimo si pekač od pečice, nanj damo peki papir ter ga premažemo z maslom.

3. Ločimo beljake od rumenjakov ter jih stepemo v res čvrst sneg. Rumenjake stepamo s sladkorjem tako dolgo, da posvetlijo. Dodamo rum, kakav, moko s sodo bikarbono/pecilnim praškom, še enkrat premešamo ter nato ročno vmešamo stepene beljake. Maso zlijemo na peki papir ter damo peči. Čas peke je relativen glede na pečico, jaz sem pekla 15 minut na 160 stopinj, pa bi lahko kakšno minuto manj. Tako da bi okvirno rekla ali 15 minut na 150 stopinj ali deset minut na 180.

4. Pečen biskvit nežno in počasi ločimo od peki papirja (uporabimo lahko tanjšo kuhalnico) ter pazimo, da ga ne strgamo. Biskvit nato skupaj s peki papirjem zvijemo v rolado ter ga ohladimo.

5. Za nadev damo v skledo mascarpone, sladkor, kostanjev pire in rum ter pričnemo mešati. Sproti vidimo, kako gost je nadev in ker se je meni zdelo pregosto, sem dodala 0,5 dl smetane in s tem dobila ravno pravšnjo mazljivost nadeva. Če se vam nadev ne zdi dovolj sladek, povečajte količino (mletega) sladkorja.

6. Kremo namažemo na ohlajeni biskvit ter zvijemo v rolado.

7. V manjšo kozico damo čokolado in smetano ter počasi raztopimo nad vodno kopeljo. Ko se čokolada povsem razstopi, premažemo celo rolado. Ko končamo, jo prestavimo v hladilnik.

Če želite, lahko rolado še okrasite. Postrežemo lahko že par ur po pripravi.

Naj vam tekne.

Opombe

- Kostanj (surov ali kuhan in olupljen) lahko hranimo v skrinji in sladico pripravimo tudi v drugih letnih časih, ne le v jeseni.

- Čokoladni obliv bi lahko namazali tudi na nadev ter zavili skupaj v rolado, le da v tem primeru ni izključljivo, da bi med zvijanjem čokolado potiskalo ven iz rolade.

- Rolada ni moje avtorsko delo, sem pa ideje, ko sem iskala, kaj bi sladkega spekla iz kostanja, združila v to, kar je potem nastalo. Glede na njen okus smatram, da lahko najde svoje mesto na meni ljubem portalu Kulinarika.