mnenj na posebni strani

Čokoladna pogača s cimetom

čokolada in cimet - mmmmmmm

Sestavine

Testo:

½ kocke svežega/1 vrečka suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke

300 g mleka

130 g masla

50 g sladkorja

4 žlice kakava v prahu

3 jajca

2 mali žlički soli

Nadev:

150 g masla

150 g sladkorja

cimet

Preliv:

2 dl mleka

2 žlici sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V mleku raztopimo sveži ali suhi kvas Fala in ga primešamo moki, dodamo ostale sestavine brez masla in kakava v prahu ter zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem počasi dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti; tik pred koncem vmešamo še kakav v prahu. Testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na pol (za dve pogači) in pustimo počivati nekaj minut.

3. Medtem zmešamo zmehčano maslo, cimet in sladkor.

4. Zatem testo razvaljamo na dolg, ozek pravokotnik, ga premažemo z dišečim maslom in zvijemo v zavitek. Odrežemo del, ki je enak premeru modela, ostalega razrežemo na široke rezine. Rezine zložimo ob zunanjem robu modela, tako da vsaka naslednja rezina delno prekrije predhodno. Del zavitka, ki smo ga na začetku odrezali, po dolžini prerežemo na pol; zarežemo tako, da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba dela med seboj prepletemo in spleteno kito položimo na sredino modela. Na koncu pa zapolnimo z rezinami še prazen prostor med kito na sredini in rezinami ob zunanjem robu.

Enako oblikujemo drugo pogačo.

5. Pecivo damo na toplo vzhajati, nato ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 40 minut na 175 stopinjah. Po vrhu ga med peko pokrijemo, da bi se zaradi sladkorja preveč ne obarvalo. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, ga prelijemo z vrelim sladkanim mlekom (količina zadošča za obe pogači) in za minutko ali dve postavimo nazaj v pečico. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO