mnenj na posebni strani

Juha z blitvo in čičeriko

okusna zelenjavna juha

Sestavine

10 listov blitve

20 dag kuhane čičerike

2 večja krompirja

1 srednje velika čebula

3 stroki česna

1 dl paradižnikove mezge

2 vejici timijana

sol, poper

olivno olje

Postopek

1. Čebulo in česen sesekljamo, krompir olupimo in narežemo na kocke.

2. Na zmerno segretem olju pražimo čebulo toliko časa, da začne rjaveti. Potem dodamo osmukan timijan, premešamo in dodamo krompir. Med mešanjem ga malo pražimo, potem dodamo malo vode, toliko, da je krompir na pol pokrit, solimo in popramo ter ga na zmernem ognju bolj dušimo v malo tekočine kot kuhamo.

3. Ko je krompir skoraj kuhan, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo, dodamo še čičeriko in zalijemo s toliko vode, da so sestavine pokrite za približno 2 cm. Količina vode je odvisna od tega, kako gosto juho želimo. Na zmernem ognju kuhamo juho v pokriti posodi, dokler se krompir popolnoma ne zmehča, približno pet minut pred koncem kuhanja dodamo v juho še na rezance narezano blitvo. Po potrebi jed še solimo in popramo, lahko dodamo še malo timijana.

4. Če želimo bolj gosto juho, potem s paličnim mešalnikom kar v posodi, v kateri se je kuhala, zmeljemo del krompirja in čičerike. Lahko pa juho seveda postrežemo tudi brez pasiranja, bo bolj bistra.

Opombe

Nikakor nisem ljubiteljica blitve, a v tej juhi jo jem, ker se ne razkuha povsem in da juhi ne le svežino, pač pa tudi malo barve.

Mnenja o receptu

Po mojem je tole super, obozujem cicerko, zlasti v takih svezih kombinacijah. Me pa mika poskusit po indijsko, z malo kumina in koriandra in kaksnim scepcem cilija. Aja, za vrtnarje: mlado pesino listje se da porabiti enako kot blitvo (sta bliznji sestricni). / proxima

proxima, itak da bo čičerika z navdihom Indije super. S kuminom, kurkumo, koriandrom, čilijem in vrsto drugih začimb je tudi veliko pripravljam, še posebej v kombinaciji z lečo. / mamamia