mnenj na posebni strani

Prepletena potica s skuto in jagodičjem

potica nekoliko drugače, a nič manj dobra

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

530 g bele moke

120 g mleka

120 g kisle smetane

90 g masla

20 g sladkorja

2 jajci

6 g soli

 

Nadev:

500 g skute

150 g robidnic

130 g sladkorja

100 g borovnic

100 g kisle smetane

2 žlici drobtin

1 jajce

 

1 jajce za premaz

Postopek

1. Moki primešamo kislo testo Fala. V toplem mleku raztopimo kvas Fala in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Testo zatem pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Skuti primešamo jajce, kislo smetano in 100 g sladkorja.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Zatem ga razvaljamo na pravokotnik, tega premažemo z nadevom, posujemo sadje in preostali sladkor. Nadevano testo zvijemo v zavitek, ga položimo na peki papir in nato po dolžini prerežemo na pol – kjer začnemo rez, zarežemo 1 cm od roba, da se na eni strani oba kraka zavitka še držita skupaj. Nato oba kraka med seboj prepletemo in pazimo, da je del zavitka, kjer je prerezan, vedno na vrhu, da se lepo vidijo plasti testa in nadeva.

4. Prepleten zavitek s pomočjo peki papirja previdno položimo v model in pustimo vzhajati na toplem. Vzhajan zavitek premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga slabo uro na 175 stopinjah.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO