mnenj na posebni strani

Mandljeva potica v čokoladnem testu

potica z mandlji

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

900 g bele moke

365 g mleka

180 g jogurta

160 g masla

70 g sladkorja

3 rumenjaki

3-4 žlice kakava v prahu

3 žlice ruma

2 mali žlički soli (1,5 g)

Nadev:

650 g mandljev

250 g mascarpone sirčka

150 g kandiranih pomarančnih lupinic

160 g sladkorja

120 g kisle smetane

2 beljaka

1 jajce za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki, ki smo jo prej zmešali s kislim testom Fala. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in kakava ter zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo. Čisto na koncu vmešamo še kakav ter mešamo še tako dolgo, da se enakomerno razporedi po testu. Ko postane testo gladko in odstopa od posode, ga pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete mandlje zmešamo s sladkorjem, dodamo mascarpone, kislo smetano in beljak ter dobro premešamo. Če imamo cele mandlje, jim najprej odstranimo kožico (prelijemo jih z vrelo vodo in pustimo kakšno minuto, da z lahkoto odstranimo kožico), jih v ponvi popražimo za nekaj minut, nato zmeljemo.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo kandirane pomarančne lupinice in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo eno uro pri 175 stopinjah.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO