mnenj na posebni strani

Polnjena raca

Sestavine

1 mlada raca 2 - 2,5 kg

2 suhi žemlji

20 dag mletega mesa

10 dag naribanega sira

1 jajce

sesekljan peteršilj

majaron

sol

poper

1 dcl konjaka

Postopek

Raci odstranimo vse kosti razen na perutih in bedrih. Pri tem moramo paziti, da ne predremo kože, ker bo nadev zlezel ven. Kosti nalomimo na manjše kose in jih damo v vodo kuhati. To vodo bomo uporabili za zalivanje med pečenjem.

Izkoščičeno raco nasolimo in popopramo. Za nadev namočimo žemlje v mleku in jih ožmemo. Dodamo mleto meso, nariban sir, jajce in začimbe ter zmešamo. Z nadevom napolnimo raco

in jo zašijemo. Premažemo jo z oljem in damo s trebuhom navzdol peči. Pečemo jo pri temperaturi 220 C 10 minut, da rahlo porjavi. Nato jo vzamemo iz pečice in jo polijemo z 1 dcl konjaka in flambiramo. Ko ogenj ugasne, jo damo nazaj v pečico in pečemo 1 do 1,5 ure pri 200-180 stopinj celzija. Vmes jo pridno zalivamo z juho od kosti in jo večkrat obrnemo.

Opombe

Paziti moramo, da ne nadevamo preveč nadeva, ker ta v trebušni votlini naraste.

Mnenja o receptu

Kako odstranimo kosti??? Hvala za idejo! / Mica maca

Odstranimo jih tako, da raco ali gosko na prsnem delu prerežemo na pol in nato z zelo ostrim nožem odlušćimo meso. Mora pa ostati v enem kosu. Moram priznat da je tudi meni bilo na začetku zakomplicirano, ampak je bilo vsako leto boljše. S to filo lahko napolniš tudi piščanca. Vesna / vesna ša.