mnenj na posebni strani

Čoko - pom torta

kombinacija okusov pomaranče in čokolade

Sestavine

1 čokoladna biskvitna plošča

4 pomaranče

2 žlici ruma

2 dl mleka

10 dag jedilne temne čokolade

1 žlička masla

2,5 dl sladke smetane

1 vrečka praška za vanilijevo kremo (5 dag)

3 dl polnomastne kisle smetane

3 zvrhane žlice sladkorja v prahu

3 liste želatine

baby piškoti za obod

Postopek

1. Suh biskvit zdrobimo na čim manjše kose. Mleko zmešamo s pomarančnim sokom in rumom, za močnejšo aromo lahko dodamo še naribano pomarančno lupinico. S tem napojimo zdrobljen biskvit.

2. Sladko smetano stepemo na pol, potem dodamo prašek za kremo in stepamo, da je zmes čvrsta. Čokolado stopimo z maslom in dodamo kremi ter premešamo. Maso zlijemo čez natopljen biskvit in vse skupaj dobro premešamo.

3. Ob obod tortnega modla navpično, tesno drugega ob drugem, naložimo piškote, prerezane tako, da komaj segajo čez obod (a tudi če štrlijo preko, ni nič narobe). Potem na dno stresemo kremasto biskvitno zmes in jo dobro pritisnemo proti piškotom, da se ti nalepijo na kremo.

4. Želatino namočimo. Kislo smetano stepemo s sladkorjem v prahu. Želatino razpustimo v žlici ali dveh vode, lahko tudi v vinu ali pomarančnem soku in jo dodamo kisli smetani ter dobro premešamo. Zlijemo čez biskvitno zmes, poravnamo, da smetana sega do piškotov in damo torto za uro ali dve v hladilnik.

5. Poljubno jo okrasimo.

Opombe

- Tale torta je nastala po naključju. Našla sem zasušeno čokoladno biskvitno ploščo in ker ničesar ne vržem proč, sem nekaj skombinirala. Rezultat je na ogled, po želji tudi na pokušino, če morda še kdo najde posušen biskvit v pečici ...

- Namesto kreme v prahu lahko vanilijevo ali čokoladno kremo naredimo sami.