mnenj na posebni strani

Spleteni polžki s hruškami

ideja, kako porabiti hruške

Sestavine

Testo:

½ kocke kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

1,5 dl mleka

400 g bele moke

3 g sladkorja

1 jajce

2 žlici olja

1 žlica kisle smetane

1 mala žlička soli

Nadev:

500 g hrušk

200 g skute

60 g sladkorja

50 g kisle smetane

1 jajce (del za nadev, del za premaz)

3 žlice piškotnih drobtin

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, v mleku raztopljeni kvas Fala in ostale sestavine brez olja. Zamešamo testo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Hruške razrežemo na tanke rezine ali koščke. Skuto zmešamo s kislo smetano, jajcem (del ga pustimo za premaz), sladkorjem in dodamo piškotne drobtine, da dobimo dovolj gost nadev.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na tri dele (iz vsakega kosa bomo dobili enega polžka) in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in posujemo koščke hrušk. V nadevano testo postrani zarežemo črte, med seboj tri centimetre oddaljene, tako da roba testa ne prerežemo. Nato začnemo zavijati na spodnjem desnem robu proti gornjemu levemu robu, da dobimo na koncu ozek zvitek, ki se na prerezih odpira. Tega zvijemo v polža, ga previdno položimo na pekač in pustimo vzhajati. Enako oblikujemo iz ostalih kosov testa spletene polžke s hruškami.

4. Vzhajane spletene polžke premažemo s stepenim jajcem, pekač prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 45 minut na 175 stopinjah.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO