mnenj na posebni strani

Prepletena maslena potica s citronko

maslena potica za jesenske dni

Sestavine

½ kocke kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

2 dl mleka

750 g moke

100 g kisle smetane

80 g masla

40 g sladkorja

2 jajci

2 mali žlički soli

Nadev:

200 g masla

150 g sladkorja

4 vejice citronke

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kislo testo Fala, jajci, kislo smetano, sladkor in v mleku raztopljeni kvas Fala. Vse sestavine premešamo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Ta čas zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem. Lističe citronke nasekljamo.

3. Spočito testo razvaljamo na daljši in ožji pravokotnik, ga premažemo s sladkim maslom in posujemo nasekljane lističe citronke, nato ga zvijemo v zavitek. Zavitek po dolžini prerežemo na pol, nato pa vse skupaj še prepognemo na pol, da dobimo obe polovici zavitka v obliki črke U, ki je obrnjena na glavo (kraki so obrnjeni proti nam). Vse štiri krake nato med seboj prepletemo, tako kot bi spletali pletenko iz štirih pramenov*. Prepleteno masleno potico položimo na pekač (ali v model) in jo pustimo vzhajati.

4. Ko je prepletena maslena potica s citronko vzhajala, jo premažemo s stepenim jajcem in damo v vročo pečico. Pečemo jo pri 175 stopinjah približno 40 minut, da se lepo obarva. Po potrebi prepleteno potico prekrijemo s folijo, da bi se po vrhu ne zapekla preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

* Pletenko začnemo spletati tako, da pramen na desni strani prestavimo preko drugega pramena z desne strani. Nato drugi pramen z leve privzdignemo in skrajno levega prestavimo pod njim proti sredini in preko tretjega z leve strani (to je bil prvi pramen na desni strani, ki smo ga tik pred tem prestavili. Nato znova skrajno desnega prestavimo preko drugega z desne in nadaljujemo spletanje z leve strani; vedno z zunanje strani proti notranji (desnega nad sosednjim, levega pod sosednjim in oba nato na sredini ravno obratno). Ko zaključimo spletanje, še lepo zaključimo in po potrebi malo spodvihamo zaključni del.