mnenj na posebni strani

Forsterjeva banana

flambirana banana s sladoledom

Sestavine

1 banana

1,5 dag rjavega sladkorja

1,5 dag masla

ščep cimeta

20 ml temnega ruma (dobre pol žlice)

1 kepica domačega sladoleda (v originalu naj bi bil vanilijev)

 

Za sladoled:

2.5 dl smetane za stepanje

10 dag sladkorja

1/2 vanilijevega sladkorja

25 dag grškega jogurta (brez maščobe)

4 dag stopljene čokolade (stopimo in ohladimo)

2 banani (zmečkani z vilicami)

0,3 dl čokoladnega likerja (štamprle)

Postopek

1. Najprej priprava sladoleda: smetano stepemo, na polovici stepanja dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem. V čvrsto stepeno smetano dodamo z vilicami zmečkani banani,

grški jogurt, hladno stopljeno čokolado in čokoladni liker. Vse skupaj nežno primeša in vsaj delno zamrznemo (takrat je najboljše kremaste strukture).

2. Priprava flambirane banane : olupljeno banano prerežemo po dolgem na pol. Na štedilnik pristavimo ponev in razpustimo maslo. Dodamo sladkor in cca. 2 minuti mešamo, da se segreje in raztopi. V ponev položimo razrezano banano in jo pečemo 3 do 5 minut, da se zmehča. Vmes banane obrnemo.

3. Popečene potresemo z mletim cimetom. Odstavimo in prelijemo z rumom, ponev damo nazaj na štedilnik in počakamo, da se rum segreje. Rum prižgemo z vžigalico. Med flambiranjem banane polivamo s sokom iz ponve. Ko plamen ugasne, banane razporedimo na desertni krožnik.

4. Na sredino položimo kepico čokoladno - bananinega sladoleda. Sladico prelijemo še z ostankom iz ponve in časa ni več, takoj prosim pred gosta.