mnenj na posebni strani

Pečen krompir

hrustljavo pečen krompir

Sestavine

1 kg krompirja (ali več za več oseb)

2 do 3 dl svinjske masti (ki pripomore k dobremu okusu ali olje, ki mu da lepo, zlato zapečeno barvo)

1/2 čebule (nalistane, ki se še malo skupaj drži)

2 šalotki (da bo okus še bolj popoln)

2 večji zrni neolupljenega česna (ki da piko na i pri okusu)

2 krepka ščepa soli (ali po okusu)

Postopek

Krompir pečem na plinu, na največjem gorilniku, ki ga dam na največji plamen (na ful).

1. Najprej pristavimo v keramični vok ali globjo ponev (hrana se ne sme oprijemati dna) maščobo in takoj, ko se raztali, dodamo nalistani čebulo in šalotko. Maščoba se mora segreti kolikor se da, šele nato dodamo olupljen in po želji narezan krompir, ta mora ob stiku z maščobo zacvrčati. Solimo po okusu in sedaj dodamo cela, neolupljena česnova zrna, pokrijemo in ponev dobro potresemo.

2. Tako pokritega pečemo in le enkrat do dvakrat premešamo s kuhalnico. Zakaj s kuhalnico? Ja zato, da ne poškodujemo keramike. Krompir mora dobiti zlato barvo in hrustljavo skorjico, notranjost pa mora biti mehka in sočna, šele nato zmanjšamo plamen, a pozor, le za malo. Vsega skupaj pečemo okrog 35 minut.

3. 5 minut pred koncem krompir zalijemo z dobrega 1/2 dl vode (ta čas plamen zmanjšamo na minimum - zaradi varnosti) in takoj nazaj pokrijemo.To je za tiste, ki nimajo radi skorjice ali za starejše, ki težje jedo. Če imate radi hrustljavo zapečenega, ta postopek preprosto izpustite.

4. Poberemo ga le še iz maščobe. S skledo solate že imate brezmesno jed. Pečen česen olupite, v kolikor se ni sam, in iztisnite njegovo vsebino, okus za prave gurmane.