mnenj na posebni strani

Spleten venec s češnjami

češnjev venec

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

2 dl mleka

76 dag moke

18 dag jogurta

6 dag sladkorja

3 jajca

5 žlic olja

2 mali žlički soli

Nadev:

1 kg češenj brez pešk

25 dag mascarpone sira

10 dag jogurta

1 jajce

10 dag sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, kislo testo Fala, sladkor, jogurt, jajca in dodamo v mleku raztopljeni kvas Fala. Zamešamo testo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Medtem pripravimo nadev. Mascarpone zmešamo s kislo smetano in jogurtom.

Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom, posujemo češnje, sladkor in zvijemo v zavitek. Nato zavitek prerežemo po dolžini na pol, tako da zarežemo približno 2 cm od roba in potegnemo rez do konca zavitka. Dobljeni polovici – oba pramena zavitka med sabo prepletemo in tako spleten zavitek položimo v pomaščen okrogel model za potico. Oblikovano pecivo damo na toplo vzhajati.

3. Ko je pecivo vzhajalo, ga premažemo s stepenim jajcem ter ga damo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 stopinjah približno 50 minut, da se lepo obarva. Po potrebi ga prekrijemo s folijo, da bi se ne zapeklo preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO