mnenj na posebni strani

Jagodni zavitek z zankami

tako lep kot dober

Sestavine

1/2 kocke kvasa Fala

15 g kislega testa Fala

470 g moke

1 dl mleka

100 g kisle smetane

30 g sladkorja

50 g masla

2 jajci

1,5 male žličke soli

 

Nadev:

400 g jagod

300 g skute

150 g mascarpone sira

120 g sladkorja

1 jajce

 

1 jajce za premaz

*količina zadošča za dva zavitka

Postopek

1. V toplem mleku raztopimo kvas Fala in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in mešamo najprej počasi, nato na visoki hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko postane testo gladko, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo pregnetemo in razdelimo na dva dela - količina zadošča za dva zavitka, saj je lažje oblikovati dva manjša. Testo razvaljamo na pravokotnik, približno 25 cm širok. V sredino gornje polovice testa zarežemo vzporedne reze (pravokotno na rob daljšega dela testa), ki so med seboj oddaljeni 1,5 do 2 centimetra, široki približno 6 cm. Na sredino nerazrezane polovice testa nadevamo skuto, jo prekrijemo z rezinami jagod in prekrijemo z drugo polovico testa, ki je razrezan. Ta del testa namestimo tako, da bodo rezi na sredini, kjer je nadev. Nadaljujemo s prepletanjem v zanke razrezanega dela na sredini na vrhu zavitka. Primemo prvi trak, ga privzdignemo in skozi nastalo odprtino z drugo roko primemo drugi trak ter ga previdno povlečemo pod prvim trakom, obrnemo nazaj preko prvega, tako da nastane zanka. Skozi to zanko primemo tretji trak, ga povlečemo skozi drugo zanko in obrnemo nazaj, da nastane nova zanka, skozi to zanko primemo četrti trak, ga povlečemo skozi zanko, obrnemo nazaj, da nastane nova zanka ter nadaljujemo do konca. Nato še lepo zaključimo stranski del zavitka, kjer se obe plasti testa stikata. Obe plasti stisnemo skupaj in spodvihamo pod sam zavitek, da dobimo enakomerno obliko z obeh strani zank. Zavitek previdno položimo na pekač in damo vzhajati na toplo.

3. Vzhajan zavitek premažemo s stepenim jajcem in ga prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 stopinjah približno 40 minut, da se lepo obarva. Po potrebi ga prekrijemo s folijo, da bi se po vrhu ne zapekel preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Verjetno zelo dobro pecivo. Meni bi ga morali drugi speči, ker bi jagode pojedla pred peko. / katrin11

Hihi :) / Fala Slonček

Super recept, probamo čez vikend, no ja, bo pekla žena :) / hedonist

Zanimiva malce drugacna podoba zavitka. Morda bom poskusila, bere in vidi se super. P.s. Hedonist, ali ste kaj pekli eno leto nazaj ali nic ? / kozamurnik