mnenj na posebni strani

Albinița (Albinica)

romunsko pecivo iz skorij

Sestavine

Skorje:

2 žlici medu

150 g mletega sladkorja

50 g masla

3 žlice mleka

1 jajce

1 žlica sode bikarbone

450 g moke

sol

Krema:

170 g masla

150 g mletega sladkorja

6 dl mleka

2 vanilijeva sladkorja

7 žlic gresa

marmelada (najbolje kakšna kisla)

Postopek

Skorje:

med, mleti sladkor, maslo in mleko na majhnem ognju mešamo, da se vse lepo poveže, dodamo žlico sode bikarbone ter jajce in mešamo, da se ne prime na dno posode. Med kuhanjem masa postane "belkasta". Odstavimo z ognja in primešamo moko in ščepec soli. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maso dobro pregnetemo in jo razdelimo na štiri dele. Na površini vsak del razvaljamo na velikost narobe obrnjenega pekača. Narobe obrnjen pekač namažemo z maslom in pomokamo, nanj položimo razvaljano testo. Če je kje prekratek, ga z rokami poskusimo malo raztegniti do robov. Okoli robov malo obrežemo, da dobimo lep pravokotnik. Tako damo peči v prej ogreto pečico. Skorja se peče približno 5 minut oz. dokler ne postane zlato - rjava. Skorjo vzamemo iz pečice in previdno odstranimo s pekača. Pri tem si lahko pomagamo z daljšim nožem. Skorjo položimo na ravno površino. Enako naredimo z ostalimi tremi skorjami in jih pustimo, da se ohladijo in strdijo.

Krema:

v mleko dodamo vanilijev sladkor in v njem skuhamo gres. Ko je kuhan, ga pustimo, da se popolnoma ohladi. V času hlajenja ga večkrat premešamo, da se ne naredi skorja. Maslo in mlet sladkor dobro premešamo in ga dodamo k ohlajenemu gresu. Vse skupaj dobro premešamo.

Položimo skorjo in nanjo namažemo polovico kreme. Na kremo položimo drugo skorjo in na skorjo namažemo poljubno marmelado (malenkost debelejši sloj). Nad marmelado položimo tretjo skorjo in nanjo namažemo preostalo polovico kreme. Na kremo položimo še četrto skorjo. Pecivo prekrijemo s folijo ali kakšno plastično vrečko, da zadrži vlago. Tako pustimo stait nekaj ur. Skorje se v tem času zmehčajo in so kot biskvit. Ko je pripravljeno, lahko po vrhu potresemo še mlet sladkor.

Opombe

Ko boste valjali testo, naj bo testo toplo, da se vam ne bo trgalo. Jaz vsak kos pred valjanjem položim za par sekund v mikrovalovko.

Romuni temu pecivu pravijo Albinița (Albinica) kar pomeni čebelica.

Mnenja o receptu

Tole sem že večkrat jedla, zelo dobro, še boljše je naslednji dan. Ali prelito s čokoladnim oblivom. Hvala za recept! / kozamurnik

Super sladica / edita.muskovic