mnenj na posebni strani

Zdenkine polnjene paprike

polnjene paprike z mletim testom

Sestavine

0,5 kg mešanega mletega mesa

pest (japonskega, kratkozrnatega) riža (do 1/4 volumna nadeva)

morska sol (jedilna žlica)

1 srednje velika čebula

3 veliki stroki česna

nasekljan svež peteršilj

suhe začimbe: muškatni orešček, sladka paprika, nasekljan majaron

1 jajce

6 manjših (rumenih paprik)

Za omako:

0,5 l paradižnikove mezge

25 g masla

1/2 korenja

1/2 čebule

2-3 jedilne žlice moke

3 stroki česna

3 jedilne žlice sladkorja

mleko

Postopek

Če imamo pomoč, lahko omako in nadev (paprike) pripravljamo istočasno, sicer eno po vrstnem redu.

1. V pol litra vode zavremo riž in ga kuhamo samo 5 minut, toliko, da voda postane motna, nato ga odcedimo. Paprike izdolbemo, operemo.

2. Meso postavimo v posodo, kjer mu dodamo na drobno sesekljano čebulo, česen stisnemo (ali zelo na drobno nasekljamo) dodamo sol, in omenjene začimbe po en ščepec. Vse skupaj dobro pregnetemo z roko in dodamo še jajce in kuhan riž in vse skupaj dobro pregnetemo z roko. Z nadevom dobro napolnimo paprike

2. V večji ponvi na maslu na hitro prepražimo na drobno sesekljano čebulo in prav tako nasekljano korenje. Nato dodamo še moko. Skupaj na hitro prepražimo in dodamo paradižnikovo mezgo. Malo pomešamo in dodamo kozarec vode.

3. Vzamemo večji lonec, v katerega naložimo že nadevane paprike in omako. Omaka naj skoraj prekrije paprike. Vse skupaj kuhamo na blagem ognju 1 uro. Vmes probamo okus omake in dodamo še sladko, da ne prevzame okusa (kisli) paradižnika. Lahko dodamo tudi malo mleka, omaka ne bi smela biti pregosta ali tekoča. Tudi paprike spustijo vodo, tako da ne preveč zalivati z vodo. Rešite jo lahko tudi z moko, če je tekoča.