mnenj na posebni strani

Potica iz pregrete smetane

še ena ideja za potico

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

1,06 kg moke

2,5 dl mleka

15 dag tekočega jogurta

12 dag kisle smetane

10 dag masla

8 dag sladkorja

2 jajci

2 rumenjaka

3 male žličke soli

Nadev:

50 dag pregrete smetane

50 dag skute

20 dag sladkorja

1 beljak

limonina lupinica

20 dag rozin

1 jajce za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut.

3. Ta čas pripravimo nadev. Beljak stepemo ob postopnem dodajanju nekaj žlic sladkorja v trd sneg. Preostali sladkor zmešamo s posneto smetano in skuto skupaj ter na koncu primešamo še limonino lupinico in sneg beljaka.

4. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo rozine in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

5. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo eno uro pri 175 stopinjah.

6. Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Zakaj sta pri sestavinah za testo dvakrat napisani 2 jajci? Pomota, ali recept drži? / helgula

Draga Helgula, sedaj je popravljeno, recept vsebuje 2 jajci in dva dodatna rumenjaka. Upam, da vam potice uspe :) / Fala Slonček