mnenj na posebni strani

Lešnikova potica

potica, s katero ne morete zgrešiti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

94 dag moke

5 dl mleka

10 dag kisle smetane

15 dag masla

6 dag sladkorja

3 rumenjaki

2,5 male žličke soli

Nadev:

5 dl sladke smetane

1,2 kg mletih lešnikov

14 dag sladkorja

20 dag kisle smetane

4 beljaki

limonin sok in lupinica

1 rumenjak, 2 žlici mleka za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v polovici toplega mleka. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev. Smetano zavremo in vmešamo mlete lešnike. Dodamo kislo smetano, limonin sok in lupinico polovico sladkorja. Beljaka stepemo v sneg ob postopnem dodajanju preostalega sladkorja in ga vmešamo v lešnikov nadev.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.

4. Vzhajano potico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

5. Potico pečemo eno uro na 175 stopinjah; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na glavo in pustimo, da se ohladi do konca.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO