mnenj na posebni strani

Pečena jabolka v vinskem šodoju

Sestavine

4 jabolka

1 listnato testo

8 dkg mletih orehov

2 žlici sladkorja

1 vanilin sladkor

cimet

Za vinski šodo:

2 jajca

4 žlice sladkorja

2,5 dcl vina

Postopek

Jabolka olupimo in izdolbemo sredico. Listnato testo razvaljamo na 4 kvadrate s stranico 20 cm ali nekaj več, če so večja jabolka. Mlete orehe pomešamo s sladkorjem in vanili sladkorjem. Vsako jabolko položimo na svoj kvadrat, napolnimo z orehi, posujemo s cimetom in ovijemo s testom. Na vrhu naredimo luknjico za odvod pare. Pečemo cca 40 min na 180-200C.

Ko so jabolka pečena, naredim vinski šodo: 2 cela jajca močno zmešam s 4 žlicami sladkorja. Zavrem vino in med mešanjem vlijem v jajčno zmes. Šodo vrnem v posodo na zmeren ogenj in mešam, dokler ne opazim prvega znaka vrenja. Takoj odstavim in postrežem.

Postrežem tako, da vsako jabolko zalijem z eno zajemalko šodoja, ostanek pa dam na mizo.

Opombe

Proti koncu pokrijem jabolka z alu-folijo, da testo ne zagori.

Šodo je zelo penast in pena se ne sesede hitro. Delam ga v 2-litrski posodi.

Jed je zelo nasitna, tako da kot poobedek zadostuje tudi 1/2 jabolka po osebi, vendar za 8 oseb je treba narediti več šodoja (3 jajca, 6 žlic sladkorja, 4 dcl vina).

Mnenja o receptu

Pozdravljena! V zvezi s kuhanjem jajčne kreme me zanima, če je potebno zavreto vino predhodno ohladiti, ko ga dodajamo v zmes ali je lahko zelo vroče? Hvala in lep pozdrav! Sabina /

Vroče vino postopama ulijem v jajčno zmes in pri tem ves čas mešam. Nato prelijem v skledo, vrnem na srednje močen ogenj in mešam z kuhovnico do prvega znaka da je zavrelo. Ko odstavim z ognja, še krajši čas mešam. Ko sem prvič jajčno zmes vlila v vino, se mi je del šodoja zakrknil ne glede na mešanje. Na zgoraj opisani način pa do tega ne pride. Ta šodo je zelo enostaven (in uspešen). Postrežem ga tudi z palačinkami nadevanimi z orehi. Lep pozdrav, Nada / nadad