mnenj na posebni strani

Mlečni mešani koruzni kruh

odličen koruzni kruh

Sestavine

1 kocka kvasa Fala

4 dl mleka

62 dag bele moke

20 dag koruzne moke

1 žlica sladkorja

4 žlice olja

2 jajci

2,5 male žličke soli

Postopek

1. V posodo odmerimo sol, moko, dodamo jajci, sladkor in v mleku raztopljeni kvas Fala. Premešamo in med počasnim mešanjem dodamo še olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na gladko površino (lahko jo premažemo z oljem) in s pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Tega nato s pomočjo lopatke obrnemo na rahlo pomokano površino, da bo gladka površina na vrhu in ga pustimo počivati 15 - 30 minut, nato oblikujemo hlebec. Najprej hlebček obrnemo, nato z dlanmi potisnemo po površini hlebčka in ga s tem malo raztegnemo na vse strani. Nato z gornje strani zavihamo rob testa proti sebi in obe plasti s prsti dobro stisnemo skupaj. Nadaljujemo z vihanjem testa z vseh strani in na koncu dobljeno gmoto testa zavrtimo v smeri od sebe proč, kot bi ga hoteli zviti v potico, da dobimo štruco. Pri zvijanju poskušamo malo zategovati, da dobimo gladko, napeto gornjo površino. Dobljeno štruco med dlanmi vrtimo in potiskamo z dlanmi testo od strani pod samo štručko, ki se ob vrtenju spreminja v gladek hlebček. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Kruh pustimo vzhajati na toplem, da doseže želeni volumen; če imamo čas, ga damo v hladilnik, saj v ohlajenega lažje zarežemo lep vzorec.

3. Malo preden je hlebček dovolj vzhajal, segrejemo pečico skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 stopinjah. Ko je kruh vzhajal, ga obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 stopinjah, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za dvajset minut, da se do konca speče in lepo obarva.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Kruh je resnično odličen in prelepega videza. / ssilva

Odlično, tudi vaš kruhek izgleda čudovito! :) / Fala Slonček

Spekla tale kruhek z malenkosti več koruzne moke in je odličen. Slika še pride. / urška_k