mnenj na posebni strani

Čebulni mešani pirin kruh s kislim testom

odličen domači čebulni kruh

Sestavine

1. faza:

3,5 dl vode (če vas je strah mehkega testa, uporabite 3 dl vode)

23 dag bele moke

20 dag polnozrnate pirine moke

2. faza:

1/4 kocke kvasa Fala10 dag kislega testa

1 čebula

3 žlice olja

1 žlička sladkorja

1,5 male žličke soli

Postopek

1. Vodo in moko dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj dve uri.

2. Preden nadaljujemo s pripravo testa, prepražimo na drobno nasekljano čebulo do rahlo rjavkaste barve.

3. V posodo s testom dodamo kvas Fala, sladkor in kislo testo, mešamo najprej počasi, nato na najvišji hitrosti deset minut. Če nimamo kislega testa, jih lahko pripravimo tudi brez tega, le uporabimo dvojno količino kvasa. Aroma bo sicer malo manj izrazita in okus manj poln kot pri kruhu s kislim testom.

4. Ko je testo povsem prožno, se svetlika in odstopa od posode, dodamo še sol ter testo dobro premešamo, da se sol enakomerno vmeša. Čisto na koncu dodamo še praženo čebulo in še toliko mešamo, da se enakomerno razporedi po testu.

5. Testo pustimo počivati pol ure, nato ga razvlečemo in preložimo tri do štirikrat na pol ure. Testo raztegujemo tako, da na gornji strani posode (na nasprotni od sebe) primemo za testo in ga vlečemo navzgor, nato pa položimo preko dela, ki je ostal na dnu posode. Obrnemo posodo za četrtino in znova povlečemo, položimo; obrnemo za četrt posode in spet povlečemo, položimo, ... ponovimo štirikrat oziroma dokler ne začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto - s tem smo okrepili glutenske vezi. Spet pustimo počivati pol ure in nato znova raztegujemo in prelagamo - postopek ponavljamo na pol ure še trikrat. Nato ga pustimo vzhajati na toplem.

6. Vzhajano testo stresemo na gladko površino (lahko jo premažemo z oljem) in s pomočjo lopatke od vseh strani zavihamo testo proti sredini, da nakažemo obliko hlebčka. Tega nato s pomočjo lopatke obrnemo, da bo gladka površina na vrhu, po potrebi ob straneh previdno še malo popravimo obliko in ga pustimo počivati 15 - 30 minut. Nato oblikujemo hlebec. Najprej hlebček spet obrnemo na rahlo pomokano površino in z vseh strani zavihamo testo proti sredini (tudi roke si pred tem posujemo z moko, lahko si pomagamo z lopatko), da dobimo hlebček primerne velikosti. Znova ga obrnemo, da je gladka stran na vrhu in dokončamo oblikovanje. Z dlanmi nežno potiskamo testo od strani pod sam hlebček in hlebček pri tem istočasno vrtimo, da dobimo bolj gladko gornjo površino hlebca. Če želimo imeti večje luknje v sredici, moramo to narediti čim bolj nežno, z bolj intenzivnimi gibi pa bo sredica bolj enotna z manjšimi luknjami. Hlebček položimo v pomokan pehar z gladko stranjo na dnu peharja. Kruh pustimo vzhajati na toplem, da doseže želeni volumen; če imamo čas, ga damo za eno uro še v hladilnik, saj v ohlajenega lažje zarežemo vzorec.

7. Pečico segrejemo skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh na 240 stopinjah. Kruh, ki je primerno vzhajan za peko, obrnemo na desko, pokrito s peki papirjem in zarežemo v hlebec vzorec. Iz pečice vzamemo vročo posodo, jo odkrijemo, z deske stresemo hlebec v posodo in jo pokrijemo ter damo kruh v vročo pečico. Kruh pečemo pol ure pri 240 stopinjah, nato ga vzamemo iz pečice, zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj, odstranimo pokrov in damo posodo s kruhom nazaj v pečico za dvajset minut, da se do konca speče in lepo obarva.

8. Pečeni kruh vzamemo iz pečice in hlebček damo na mrežo, ga pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO