mnenj na posebni strani

Klapavice na tri načine

priljubljene školjke kot predjed ... vsak gost dobi tri, vsaka školjka ima svoj okus (recept posvečam naši Trixi ..., ne poznam večje morske frikice, kot je ona ... vse tanartabuljše Trixi ;)

Sestavine

1-1,5 kg klapavic

2 dl belega vina

vejica šelina

vejica peteršilja

Z grškim jogurtom in majonezo:

40 g majoneze

60 g grškega jogurta

1/4 rdeče čebule

drobnjak, sol, poper

olivno olje

S kuskusom in papriko:

1/2 rdeče paprike

50 g kuskusa

timijan, olivno olje, sol

S panceto na polenti:

50 g polente (hitra priprava)

7 rezin kraške pancete

sol, olivno olje

Postopek

1. Školjke očistimo, odprte ali poškodovane školjke zavržemo. V loncu zavremo vino, 1 dl vode, šelin in peteršilj. V krop damo školjke, pokrijemo in dušimo 2- 3 minute, da se odprejo. Vmes malo lonec pretresemo. Školjke, ki se niso odprle, zavržemo.

2. Školjke z grškim jogurtom in majonezo:

v posodi zmešamo jogurt z majonezo, posolimo in popramo. Dodamo še na drobno sesekljano rdečo čebulo. Na prazno lupino damo prvo žlico nadeva, gor meso ene školjke in potresemo s sesekljanim drobnjakom in malo rdeče čebule.

3. Školjke s kuskusom in papriko:

papriko narežemo na kocke, posolimo, dodamo lističe timijana in jo tri minute dušimo na olivnem olju. Kuskus skuhamo po navodilih na vrečki. Ko je kuhan, dodamo dve žlici olivnega olja in papriko. Na prazno lupino školjke damo meso, na meso pa žlico kuskusa. Potresemo s timijanom.

4. Školjke s panceto in polento:

meso ene školjke zavijemo v pol rezine pancete. Ko smo vse zavili, jih ocvremo na olivnem olju. Polento skuhamo v slani vodi v razmerju 1:4 , da je mehkejša. Na prazno lupine školjke damo žlico polente in na polento eno školjko, ovito v panceto.

Mnenja o receptu

O, draga Vrtejbenka, hvala ti, da si zame pripravila tako okusne školjke. Kar čez ekran bi prišla na gostijo. Sicer pa, kolikor sem jaz ljubiteljica morskega, si ti ustvarjalka kombinacij, ki ji daleč ni para. / Trixi