mnenj na posebni strani

Spletena skutna potička z marelicami

marelice malo drugače

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

3 dl mleka

78 dag moke

15 dag jogurta

8 dag masla

8 dag sladkorja

3 rumenjaki

2 mali žlički soli

Nadev:

1 kg marelic

50 dag skute

2 beljaka

12 dag sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo mokre sestavine (polovico mleka, jogurt, rumenjake) in v preostalem mleku raztopljeni kvas Fala ter sladkor. Premešamo, dodamo moko in med počasnim mešanjem postopno dodajamo na lističe narezano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Ta čas pripravimo nadev. Iz beljaka stepemo sneg, med mešanjem mu postopno dodajamo sladkor. Sneg vmešamo v skuto, marelice narežemo na manjše koščke.

3. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo s skuto in posujemo sadje, nato ga zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na peki papir, nato pa razrežemo po dolžini na pol na dva pramena, tako da se na eni strani še drži skupaj. Oba nastala pramena nato prepletemo med seboj. S pomočjo peki papirja, na kateri je spletena potička, jo previdno prestavimo na pekač. Premažemo jo s stepenim jajcem in damo na toplo vzhajati.

4. Vzhajano spleteno potičko damo v vročo pečico. Pečemo jo pri 175 stopinjah približno 45 minut, da se lepo obarva. Po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se po vrhu ne zapekla preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO