mnenj na posebni strani

Hačapuri

gruzijska specialiteta, ki nikoli ne manjka na mizi

Sestavine

Testo:

300 g moke

1 jogurt

1/2 kocke kvasa

1 žlička soli

1 jajce

ščep sladkorja

Nadev:

80 g mozzarelle

80 g kozjega sira

80 g feta sira

1 jajce

25 g masla

Premaz:

1 jajce

Postopek

1. V malenkost mlačne vode raztopimo sladkor in kvas. Ko se aktivira, vse sestavine za testo zgnetemo v maso za testo. Pustimo, da počiva kakšne pol ure.

2. Medtem pripravimo sir. Vse tri sorte sira naribamo oz. zdrobimo ter zmešamo z jajcem.

3. Testo razdelimo na tri enakomerne kose. Prvega raztegnemo v okroglo testo ter ga damo v pekač. Nanj lepo razporedimo polovico sirne mase ter nekaj koščkov masla. Pokrijemo z drugo tretjino testa, na katerega razporedimo drugo polovico nadeva in koščke masla. Pokrijemo z zadnjo tretjino testa.

4. Premažemo z jajcem, razrežemo na poljubno število kosov (predlagam na 1/8) in postavimo v pred ogreto pečico na 200 stopinj za 20 minut.

Opombe

Gruzijci uporabijo samo en sir - sulguni - vendar se tega seveda pri nas ne da dobiti, kombinacija teh treh sirov pa je mogoče še najboljši približek temu.

Mnenja o receptu

Recept je ze v moji belezki, mi je všeč, mislim ,da bom delala z domačo skuto. / johana

Ave je na yutube objavil video priprave hačapurija. V videu je bil na obisku gruzijski košarkaš V. Boisa, ki je dal na testo nadev in ga samo zvil skupaj in sploščil. Pekel pa ga je na maslu v ponvi ne v pečici. Rekel je, da je ta jed zelo priljubljena ( kot burek pri nas) zato bom tole ob priliki sprobala. / Trixi