mnenj na posebni strani

Veganski čokoladni razpokančki

čokoladni razpokančki brez jajc

Sestavine

230 g črne čokolade (lahko uporabimo jedilno)

55 g margarine (pazimo, da je veganska, t.j. brez mlečnih beljakovin)

2 žlici mletega lanenega semena + 6 žlic vode = nadomestek za 2 jajci

1 vanilijev sladkor

80 g sladkorja v prahu + dodaten sladkor v prahu, v katerem bomo razpokančke povaljali

210 g navadne, bele moke

1/2 zavitka pecilnega praška

Postopek

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Čokolado in margarino stopimo s pomočjo vodne kopeli, dobro premešamo, ter odstavimo, da se malo ohladi.

2. V manjši posodi zmešamo laneno seme z vodo, ter pustimo, da nekaj minut počiva. Dodamo še sladkor v prahu ter vanilijev sladkor, premešamo.

3. Moko presejemo ter ji dodamo pecilni prašek. Nato stopljeni čokoladi (z margarino) dodamo maso z lanenim semenom in sladkorjem. Premešamo, da dobimo homogeno zmes, nato pa postopoma dodajamo zmes moke in pecilnega praška. Maso postavimo za nekaj časa v hladilnik (jaz sem postavila čez noč), tako da se strdi.

4. Preden začnemo z oblikovanjem, počakamo 15 minut, da se masa zmehča. Oblikujemo v kroglice velikosti lešnika ali oreha. Preden vsak razpokanček postavimo na pladenj (ki smo ga predhodno obložili s pekovskim papirjem), jih dobro povaljamo v sladkorju v prahu (lahko pa najprej v navadnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu). Med peko razpokančki narastejo, zato naj bo na pekaču med njimi nekaj prostora (približno 2 cm).

5. Pečemo približno 10 minut, nato počakamo, da se piškoti dobro ohladijo, preden jih postrežemo (ko jih vzamemo iz pečice, so namreč mehki).

Mnenja o receptu

Naredila včeraj, zelo dobri piškoti, prav tako zelo lepi! / Kolebnica