mnenj na posebni strani

Mini božični "krofki"

hudo dišeči kvašeni zalogajčki, primerni za mrzle dni

Sestavine

50 dag moke

3 - 3,5 dl toplega mleka

1 suh kvas

1 žlička sladkorja

1 rumenjak

3 žlice ruma

1 pomaranča

10 dag kuhanega masla

10-15 dag rjavega sladkorja

1 žlička cimeta

1 žlička muškatnega oreščka

1/2 žličke pimenta

Postopek

1. Moko presejemo, v sredino vlijemo 0,5 dl toplega mleka, žličko sladkorja in suhi kvas. Počakamo, da se kvas aktivira in nato dodamo rumenjak, naribano pomarančno lupinico, rum, sol in počasi dolivamo preostalo mleko. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati, da naraste.

2. Vzhajano testo še malo pregnetemo in ga razvaljamo na prst debelo. Z nožem za pico ga narežemo na male kocke.

3. Maslo stopimo, v drugi posodici zmešamo sladkor in dišavnice. Vzamemo en košček, ga potopimo v maslo in potem še malo povaljamo v sladkorju. Ker se mi je zdelo, da se tako preveč sladkorja prime na testo, sem raje samo odišavljen sladkor malo potrosila po kocki testa.

4. Kocke testa zlagamo kar direktno v vdolbinice pekača za mafine... nekje 5-7 kock sem dala v eno vdolbinico. Pekač postavimo v mrzlo pečico, jo vklopimo na 180 stopinj in pečemo približno 20 minut.

5. Pečene vzamemo iz pekača in jih damo v papirnate modelčke.

Opombe

Same kocke se med seboj ne sprimejo, tako da "krofke" jemo tako, da tržemo kocko po kocko. Krofki so zelo dišeči, primerni prav za zimski čas.

Če želimo, naredimo limonin sladkorni led iz 7 dag sladkorja v prahu in 3 žlicami limoninega soka, ter s to maso okrasimo krofke.

Mnenja o receptu

Vrtejbenka, kako velike kocke narezes? Verjetno kar majhne. Bi bilo pribl.3x3 cm ok? / Tanja05

Malo manjše sem narezala...tam nekje 2x2..pa saj tu ni nekega pravila. / Vrtejbenka

Ni da ni. bo tudi tole probal naredit med prazniki........njamastično zgleda.........pošljem slikce....... / hribovc61

Monkey bread. / Vanja_v_ZDA

Ja VANJA V ZDA, vem da je to opičji kruh, toda jaz sem sladico tako poimenoval, ker če ne bi nekatere tukaj skakale do lufta. / Vrtejbenka

Zakaj bi pa skakale? Meni je originalna verzija totalno preveč sladka, ko sem delala, sem naredila testo tako kot za zelo odišavljene krofe ali potico in precej škrtarila s saldkorjem. :) / Vanja_v_ZDA