mnenj na posebni strani

Parklji

brez njih ni Miklavža

Sestavine

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

42 dag bele moke

10 dag kisle smetane

9 dag masla

4 dag sladkorja

2 rumenjaka

1,5 male žličke soli

Okras:

rozine

suhe slive

stepeno jajce

Postopek

V toplem mleku raztopimo kvas Fala. V posodo damo sol, jo prekrijemo z moko, dodamo kislo smetano, sladkor, rumenjake in prilijemo raztopljeni kvas. Zamešamo kvašeno testo in med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, ga damo na toplo vzhajati in posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pomokan prt, ga pregnetemo, razrežemo na manjše kose in pustimo nekaj minut počivati. Zatem vsak košček v rokah oblikujemo v malo debelejši svaljek in ga damo na prt. Z robom dlani krepko stisnemo na gornji četrtini svaljka, ki naj razdeli glavo od telesa, z nožem zarežemo spodnji del na pol po dolgem in oblikujemo nogi, enako tudi na obeh straneh trupa, da dobimo roke. Na koncu zarežemo še v glavo in tako oblikujemo še roge parklja. Vse parklje prestavimo na pekač in do konca okrasimo: polovičke rozin krepko vtisnemo v testo na mesto oči, izrežemo jezik iz suhe češplje in tudi tega s pomočjo noža umestimo na glavo.

Oblikovane parklje premažemo s stepenim jajcem in jih damo še enkrat vzhajati. Vzhajane parklje prestavimo v vročo pečico pečemo pri 180 °C, da se lepo obarvajo.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Se opravičujem, mogoče sem spregledala, ampak koliko časa pa jih pečemo na 180 stopinj? Drugač pa zanimiv recept :) mogoče se jih celo lotim, čeprav nisem ravno "oblikovalec" :) / Vitavitameae

Oblikovane parklje premažemo s stepenim jajcem in jih damo še enkrat vzhajati. Vzhajane parklje prestavimo v vročo pečico pečemo pri 180 °C, da se lepo obarvajo. / johana

Izjemno okusno in testo odlično za oblikovanje. / ssilva