mnenj na posebni strani

Orehova potica z rozinami

slovenska klasika

Sestavine

Testo:

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

48 dag moke

10 dag kisle smetane

10 dag masla

4 dag sladkorja

2 rumenjaka

1,5 male žličke soli

Nadev:

40 dag orehov

15 dag sladkorja

2 dl mleka

2 beljaka

1 žlica mlete kave

sok polovice limone

lupinica cele limone

10 dag rozin

jajce za premaz

Postopek

kVas Fala in sladkor raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, dodamo rumenjake in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko so sestavine res dobro povezane med seboj in je testo gladko, posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe zmešamo s kavo in polovico sladkorja ter jih poparimo z vrelim mlekom ter dobro premešamo. Beljaka stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju preostalega sladkorja. V mlačen nadev vmešamo limonin sok, lupinico in sneg.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo in prestavimo v vročo pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 °C. Po potrebi jo pokrijemo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Ko jo pokrijemo, moramo na foliji narediti na sredini luknjo, da bo zrak lahko krožil skozi odprtino modela. Sicer lahko ostane na sredini potica premalo pečena.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Mnenja o receptu

Tole je taprava potica, nadev in testo po pečenju 50/50! / katrin11

Odlična! Ničesar preveč in ničesar premalo. / ssilva

Več receptov sem že ,,probala,, vendar mi je ta najboljši. / Liiu