mnenj na posebni strani

Jajčevci »ala fasulas«

okusno in preprosto

Sestavine

Jajčevci s pečenimi paradižniki:

1 jajčevec

1 pest pečenih paradižnikov

grška omaka (2 jž feta sira, 1 jž grškega jogurta, sol, poper, origano),

ščepec soli, sladkorja, popra

oljčno olje

Jajčevci s šampinjoni:

1 jajčevec

brie sir (camembert…)

pest šampinjonov

1/2 stroka česna

česen, peteršilj

oljčno olje

sol, poper

Postopek

1. Pečen paradižnik:

pečico ogrejemo na 150 stopinj. Na pekač s peki papirjem položimo češnjev paradižnik, ki smo ga prepolovili, ½ stroka česna (z lupino) in začinimo s soljo, sladkorjem, poprom, sredozemskimi začimbami (po možnosti svežimi – timijan, žajbelj, rožmarin…) in pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo cca. 45 minut, da se paradižnik zmehča, upade in da se po površini blago karamelizira.

2. Jajčevci s paradižnikom:

jajčevce narežemo na 1 cm debele rezine, začinimo s soljo in poprom ter jih popečemo v žar ponvi ali še bolje na žaru. Pečene jajčevce premažemo z grško omako, nanje položimo pečene paradižnike in pokapljamo z oljčnim oljem. Po potrebi solimo, popramo. V kolikor smo imeli v pečici zraven paradižnikov še sveža zelišča, jih položimo na obložene kruhke.

3. Jajčevci s šampinjoni:

jajčevce narežemo na 1 cm debele rezine in jih popečemo na zgoraj omenjen način. V ponvi na hitro popečemo narezane šampinjone, pred koncem jih še začinimo s stisnjenim česnom, poprom in soljo. Na jajčevce položimo rezine narezanega mehkega sira, pečene šampinjone, pečen česen iz pečice in pokapljamo z oljčnim oljem. Po potrebi začinimo s soljo in poprom.

Opombe

Jajčevce lahko postrežemo tople ali hladne oz. ponudimo kot predjed ali kot prilogo k pečenemu mesu na žaru.

Mnenja o receptu

Pri nas nismo ravno pristaši jajčevcev..toda ta recept me mika... / Vrtejbenka

Pri nam tudi do pred kratkim nismo bili pristaši, zdaj pa ga kar veliko uporabljamo. Še posebej moja žena odkar sva prišla iz Turčije, kjer jih je dnevno "tolkla" na vse mogoče načine. Moram priznati, da kar se kulinarike tiče, so Turki pravi mojstri in da ni bilo hrane, ki nama ni bila všeč. Za sladkosnede je pa pravi raj na zemlji. / fasulas