mnenj na posebni strani

Pehtranova potica brez glutena

potica za vse, ki ne smete uživati glutena

Sestavine

Kvasec:

1/2 kocke kvasa

žlička sladkorja

0,5 dl toplega mleka

Testo:

30 dag brezglutenske univerzalne moke

10 dag riževe moke

konkreten ščep soli

1,5 dl toplega mleka

1 jajce

1 zvrhana žlica kisle smetane

3 dag sladkorja

vanilijev sladkor

limonina lupinica (polovico limone)

žlica ruma

5 dag stopljenega masla

Nadev:

25 dag skute

10 dag kisle smetane

1 rumenjak

1 vanilijev sladkor

žlica ruma

5 dag sladkorja

sneg 1 beljaka

vrečka suhega pehtrana (se kupi na polici z začimbami) ali primerljiva količina sesekljanega svežega pehtrana

Postopek

1. V posodico zlijemo slabega pol decilitra toplega mleka (ne vročega, ker potem kvas ne vzhaja!). Dodamo pol kocke (cca. 2 dag) kvasa in 1 žličko sladkorja. Z metlico premešamo in pustimo, da se kvas zgosti in vzhaja. To traja kakšnih 15 minut. Vmes damo v posodo, v kateri bomo mesili testo, mešanico brezglutenske in riževe moke. Dodamo sol – če testo ni dovolj slano, potica ne bo imela polnega okusa. Premešamo moko s soljo.

2. V posodi (npr. v tisti, v kateri stepamo sladko smetano) zmešamo jajce, sladkor, vanilin sladkor, kislo smetano, naribano limonino lupinico, rum in toplo mleko (ne vročega!).

Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico na sredini moke, prilijemo mešanico mleka in dišav, ter začnemo mešati z gnetilnimi kavlji pri največji hitrosti.

Po kakšni minuti, ko testo še ni čisto gladko, prilijemo stopljeno maslo in mešamo s kavlji tako dolgo, da se testo odlepi od posode.

Testo posujemo z riževo moko, da ga bomo potem, ko bo vzhajalo, lažje dobili ven iz posode. Posodo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste približno na dvojno velikost. To traja različno dolgo, običajno pa slaba ura zadošča.

3. Vmes skuto, kislo smetano, sladkor, vanilin sladkor, rum in rumenjak zmešamo v gladko zmes. Narahlo vmešamo sneg enega beljaka.

4. Vzhajano testo na MOČNO pomokani (seveda z riževo moko) kuhinjski krpi razvaljamo na takšno velikost, da bo ustrezala pekaču, ki ga imamo na voljo. Razvaljamo približno na pol centimetra debelo. Premažemo s skutnim nadevom in potresemo s pehtranom.

S pomočjo krpe zvijemo v potico. Ker je testo brez glutena, ni prožno in je zato zvitek zelo težko prestaviti v pekač - se hitro prelomi.

Priporočam raven pekač (ne okroglega), bo šlo lažje. Najlažje bo tako, da s kuhinjske krpe potico prevalite na peki papir, na katerem se bo pekla, potem pa jo kar skupaj s papirjem prestavite v ozek, podolgovat pekač. Količina zadošča za dva 22 cm dolga pekača.

5. Pečico vklopimo na 190 stopinj. V času, ko se bo segrela, bo testo vzhajalo ravno dovolj, da ga bomo dali v pečico. Pečemo 1 uro pri 190 stopinjah.

Opombe

Če se vam bo potica ob prelaganju v pekač obrnila ali celo nalomila, ni treba obupati, ko bo pečena, bo čisto v redu. :)