mnenj na posebni strani

Piščančji trakci s sirovo omako na dolar krompirčku

spomin na študentska leta, zelo enostavno, hitro in dobro :)

Sestavine

1/2 piščančjih prsi

4 srednje veliki krompirji (lahko tudi več, odvisno, kakšni jedci ste)

kokosova maščoba ali olje

Za omako:

2 sirčka za topljenje

2 žlici parmezana

nariban sir po želji (čedar, edamec, ostanki sirov iz hladilnika)

300 ml mleka

20 g masla

žlica moke

sol in poper po želji

Postopek

1. Krompir operemo, olupimo in ga narežemo prečno na rezine (lahko tudi z mandolino, a ne pretanko) v posodo. Nato krompir solimo in dodamo maščobo. Vse dobro premešamo z rokami, v pekač damo peki papir in nanj zložimo pripravljen krompir. Potisnemo v pečico in pečemo na 190 stopinj.

2. Medtem narežemo piščančje prsi na trakce in jih začinimo (nanje damo malo popra, kajenskega popra, solimo) ter prihranimo.

3. Vzamemo kozico in vanjo damo maslo, ga raztopimo, nato pa žlico moke. Z metlico mešamo in prilijemo mleko. Počakamo, da se malce zgosti in zmanjšamo temperaturo na najnižjo stopnjo (pomembno! da se vam zadeva ne sesiri in odstopi maščoba), nato dodamo stopljena sirčka, parmezan, premešamo in omako poskusimo ali ima dovolj intenziven okus po siru, če se ga za vaš okus premalo čuti, dodajte še malce sira. Omako mešamo z metlico, da se vse lepo raztopi in poveže, če nam je pregosta, dolijemo malo mleka.

4. Vzamemo ponev in vanjo vlijemo žlico olja ali žličko kokosove maščobe in popečemo piščančje trakce z vseh strani. Ko so zlato pečeni, jih poberemo in damo na krožnik, medtem je krompir pečen.

5. Serviramo na krožnik tako, da pomešamo krompirček in piščančje trakce in naredimo kupček, vse skupaj pa polijemo s sirovo omako.

Opombe

Sir v omako vedno dodajajte nariban, ker se lažje raztopi.