mnenj na posebni strani

Ribezov zavitek s skuto

okusna sladica ob začetku poletja

Sestavine

1 zavitek razvaljanega listnatega testa

200 g skute (lahko tudi več)

ribez (količino priredite okusu, jaz ga žal nisem tehtala)

sladkor po okusu

pšenični zdrob

Postopek

1. Listnato testo razgrnemo in nanj namažemo skuto. Po njej razporedimo ribez (ki smo mu odstranili vse vejice) ter malo sladkamo oz po okusu. Da bi se sadni sok vpil, posujemo s pšeničnim zdrobom.

2. Zavitek zavijemo in damo peči, najbolje v predhodno ogreto pečico in pečemo cca. 40 minut, temperatura pa je odvisna od pečice, torej med 160 in 180 stopinjami. Pekač pred tem namažemo z malo masla. Žal se nabere v pekaču tudi sadni sok, jaz sem ga odlila iz pekača in spila kot okusen sok.

3. Sladico, sploh ohlajeno, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Opombe

V tem receptu sem uporabila listnato testo in se hkrati spraševala, če ne bi bilo še bolje delati z vlečenim. Tako da brez problema lahko uporabite tega. Ampak v tem primeru lahko skuti dodamo še kislo smetano in jajček, da je bolj mazljivo.

Ribez ima veliko tekočine, zato svetujem, da se peče v višjem pekaču oz v takšnem, da sok ne more iztekati iz njega.

Mogoče malo nerodno, priznam. Ampak sama sem tekočino odlila v kozarec, sok je bil super, pekla pa sem v malem pekaču, cca. 15x25 cm.

Zavitek sem pozabila sladkati, zato sem izdatneje posula mleti sladkor po vrhu, a svetujem, da sladkate zavitek, ker bo drugače pošteno kisel [:D].

Če bo kdo poizkusil recept, upam, da ne bo razočaran, ampak jaz sem prav navdušena nad ribezom in sladicami, ki jih tako lepo obarva ta sadež [:)]

Mnenja o receptu

Iz ribeza pa še nisem delala sladice, prav zaradi njegove kislosti..bom en štrudelj spekla, saj poleti pašejo malo bolj osvežilne sladice... / Vrtejbenka

Zelo lep zavitek. Mora da je tudi dober. / SMARTY1

Mene ribez kr privlači z okusom, res da je kisel, a ravno to paše v poletnem času, seveda stvar okusa z dodatkom sladkorja, medu, itd. pa je tudi ribez manj kisel / anka