mnenj na posebni strani

Čufti na "moj način"

okus te omake se meni osebno še najbolj približa tisti iz vrtca včasih, okus nostalgije

Sestavine

250 g mletega mešanega mesa (svinjsko in goveje)

3 pesti riža

1 jajce

1 vejica peteršilja

2 stroka česna

1 velika čebula

1 vrečka instant paradižnikove juhe

5 žličk sladkorja

1 zajemalka juhe ali vode

poper in sol po okusu

žlica olivnega olja

5 dag slanine

Postopek

1. V lonec vlijemo toliko vode, kot piše v navodilih na vrečki. Vanjo vsujemo sladkor, jo dosolimo po okusu, dodamo slanino in segrejemo do vretja, nato juho odstavimo.

2. Pripravimo maso za čufte: v kozici skuhamo tri pesti riža in ko je na pol mehek, ga precedimo skozi cedilo. V ponvi spražimo čebulo in ko porjavi, dodamo česen, premešamo, malce prepražimo in odstavimo. V skledo zvrnemo mleto meso in ga solimo ter popramo po okusu, dodamo narezano vejico peteršilja in praženo čebulo s česnom. Močno pregnetemo, da se naredijo "vlakna", nato dodamo riž, premešamo in dodamo jajce. Na koncu dolijemo še eno zajemalko juhe oz. vode, če je nimamo in dobro zgnetemo.

3. Iz dobljene mase naredimo manjše kroglice. Kroglice popečemo v isti ponvi, kjer smo prej pražili čebulo, dodamo žličko kokosove maščobe. Popečemo kroglice z vseh strani (na hitro!).

4. Medtem na ploščo pristavimo paradižnikovo juho in jo segrejemo ponovno do vretja. Ko omaka zavre, dodamo popečene mesne kroglice. Vse skupaj na šibkem ognju pokrito s pokrovko kuhamo 50 minut. Zraven ponudimo pire krompir.

Opombe

Na enak način pripravim polnjeno papriko, z maso napolnim paprike in jih kuham v omaki, ki jo pripravim na isti način kot v tem receptu .

Mesne kroglice naj bodo velike pribl. 3-4 cm.