mnenj na posebni strani

Kokosovi štruklji

malce drugačni, kot smo jih vajeni..

Sestavine

Za vlečeno testo:

300 g mehke moke

220 ml toplega mleka

20 ml olja

10 ml jabolčnega kisa

jajce

2 ščepa soli

Za nadev:

250 g kokosove moke

300 ml sladke smetane

2 jajci

100 g sladkorja

vanilija (semena ali vanilijev sladkor)

naribana lupinica ene limone

rum po okusu

Ostalo:

olje - približno 100 ml

100 g stopljenega masla

drobtine

Postopek

1. V skledo presejemo moko, v sredino naredimo luknjico. Sol razporedimo ob robu posode, ostale sestavine pa vlijemo v luknjico (jajce prej razžvrkljamo!). Najprej mešamo s kuhalnico, pozneje gnetemo z rokami. Testo mora biti voljno, mehko in se ne sme oprijemati rok ali delovne površine. Po potrebi dodajamo moko. Ko je testo pripravljeno, ga oblikujemo v hlebček in položimo v čisto, toplo posodo, v katero smo nalili olje. Celoten hlebček z oljem premažemo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati na toplem, najmanj pol ure.

2. Vmes pripravimo nadev. Jajci stepemo s sladkorjem in vmešamo ostale sestavine. V kolikor je masa preredka, dodamo še kokosovo moko, v nasprotnem primeru pa še smetano. Masa mora biti kompaktna in lepo mazljiva.

3. Na pult razgrnemo čisto rjuho ali prt, posujemo z moko in položimo gor testo. Najprej ga lahko malo povaljamo, potem ga raztegnemo/razvlečemo ročno. Po razvlečenem testu pokapamo stopljeno maslo in posujemo drobtine. Namažemo z nadevom.

S pomočjo prta štrukelj tesno zvijemo. Razdelimo ga na tri ali štiri dele (odvisno od velikosti posode, v kateri bomo štruklje kuhali).

Vzamemo folijo za živila, jo namastimo in posujemo z malo drobtinami, potem pa posamezen štrukelj zavijemo (kot bonbon).

4. Zavremo večjo količino slane vode in v krop položimo štruklje. Pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju okoli pol ure.

Ko so štruklji kuhani, jih vzamemo iz vode in odvijemo. Malo počakamo, preden jih narežemo na koleščka.

Opombe

Štruklje lahko postrežemo z drobtinami in maslom, posujemo s sladkorjem, jih oblijemo z vanilijevo ali karamelno omakico, dodamo sadje, sladoled, čokolado... Naj vam dela domišljija in brbončice..

Pa dober tek!

Mnenja o receptu

zanimiva ideja. Že to, da je vlečeno testo narejeno z mlekom. Za poskusit / ema82

Upam, da vam tektne. Tudi mi se bomo danes poleg orehovih sladkali se s temi. Pa dober tek. / alim